Gazon zaaien

In goede omstandigheden kan je tot 15 oktober gras zaaien. De warme grond is vochtig. Het zaaigoed zal goed en snel kiemen, vooral bij zacht weer.

Wat zijn de verschillende stappen bij het aanleggen van een mooi gazon? Het perceel moet perfect schoon zijn. De grond is omgewerkt met een lichte motorploeg zodat de aarde goed luchtig is en geen klonten bevat en vooral om het humusgehalte van de bodem te verhogen. Spreid een dikke laag goed opgeloste mest of plantenhumus over het perceel en werk het met een freesmachine onder de grond.

Nivelleer de oppervlakte dan met een hark of, beter nog, met een ladder of een houten balk waar je betonblokken aan vastmaakt en die je dan over het terrein sleept. Deze handeling is van belang voor de visuele kwaliteit van het toekomstige gazon. Nadien moet je de aarde nog aanrollen.

Om er zeker van te zijn dat het zaaigoed regelmatig is gezaaid, is het raadzaam om tweemaal te zaaien: in een richting en nadien loodrecht erop. Na het zaaien moet de grond opnieuw worden aangerold zodat het contact tussen zaden en aarde optimaal is. Na het ontkiemen rol je de aarde nogmaals aan zodat de zaadkiemen perfect kunnen inwortelen.

%d bloggers liken dit: