© Nicol Andrea

Geef kleur aan de zomer met Afrikaanse lelies

Als de dagen op hun langst zijn, staan de wondermooie Afrikaanse lelies op hun hoogtepunt, als prinsessen van de zomer. In witte, blauwe en paarse tinten sieren ze onze tuinen van juni tot midden september. Wout Oprins (Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas) geeft handige tips voor deze toppers in de tuin.

Wondermooi

De bloemen van Afrikaanse lelies (Agapanthus) lijken wel kunstwerken! Ze worden gedragen op stevige, rechtopstaande stengels die boven het gebladerte uitsteken. De samengestelde bloemen zijn opgebouwd uit een waaier van talrijke buisvormige, klokvormige, of trompetvormige bloemen. Ze bevatten elk zes kroonbladen, zes meeldraden en drie stempels. Met hun overvloed aan nectar zijn ze een ware lekkernij voor bijen en vlinders.

Ook fotografen zijn grote fan van deze Afrikaanse schoonheden. De bloemen komen langzaam open en bieden gedurende meerdere weken, doorheen verscheidene stadia, een prachtig schouwspel van licht, schaduw en kleur. Zowel details als grotere gehelen leveren fraaie beelden op.

Tuintips voor Afrikaanse lelie

In het zomernummer van Fence Tuinmagazine vertelt Wout Oprins – conservator in de Plantentuin van Merksplas – meer over de Afrikaanse lelies. Hier geven we je alvast wat handige tips mee. Wil je meer weten over deze mooie, zomerse bloem? Ontdek het volledige artikel in deze editie van Fence Tuinmagazine.

? Geef je plant een plaats in de volle zon. Zo komt ze het beste tot haar recht en krijg je de meeste en mooiste bloemen.

? Plaats ze in goed doorlatende grond. Dit is noodzakelijk om wortelrot te voorkomen.

? De Afrikaanse lelie is enorm droogteresistent. Zelfs tijdens erg droge zomers hoef je haar quasi geen water te geven, ook niet in pot.

? Zorg er bij potplanten voor dat er een gat onderaan de pot zit, zodat het overtollige vocht afgevoerd kan worden.

? Pas op met ze in ‘dure’ potten te steken. De wortelproductie kan zo overmatig zijn dat de pot barst.

? Oudere planten kan je opfrissen en verjongen door ze op te delen. Zo bekom je ook ineens meerdere identieke exemplaren van deze plant.

? Kies voor mest met een hoog kaliumgehalte. Dit zorgt ervoor dat ze beter tegen de koude kunnen en meer bloemen zullen krijgen. Zo eenvoudig werkt dat!

? Potplanten dien je in de winter binnen te zetten. Exemplaren in volle grond zijn veel beter beschermd. Indien het toch extreem koud gaat worden, kan je er een doek of bladeren op leggen als isolatielaag.

» Bestel Fence Tuinmagazine en ontdek meer over de Afrikaanse lelie.
Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX

Tekst en fotografie: Wout Oprins

%d bloggers liken dit: