Geef mollen in de tuin (g)een kans

Wat doe je met mollen in de tuin? Enerzijds optimaliseren ze de bodemstructuur met hun grondwerken, anderzijds staan ze bekend als gazonverwoesters. Wees lief voor je tuindier en overleg met een tuinaannemer alvorens de strijd aan te gaan.

Mollen zijn nuttig

Mollen dragen bij aan de biodiversiteit en verrichten wonderen onder de grond. Door hun grondwerkzaamheden maken ze de bodem poreuzer. Dat stimuleert het bodemleven én heeft een positieve invloed op de ondergrondse waterhuishouding.

Mollen zijn deugnieten

Ben jij een gazonliefhebber? Dan ben je waarschijnlijk iets minder dol op mollen. De diertjes verwoesten mooie gazons en laten vaak tal van molshopen achter. In die gevallen ondernemen we allerlei acties om de mollen uit te schakelen en zo een mooie gazon te behouden. Toch kan dat vermeden worden!

Geef mollen een kans

Als je kampt met een mollenprobleem in je tuin, overleg je best met een professionele tuinaannemer hoe je dat probleem kan oplossen. De tuinaannemer weet hoe hij mollen weg kan houden van de mooie, strakke grasoppervlakken en hoe hij de diertjes kan aanmoedigen om ijverig aan de slag te gaan op plaatsen waar ze wel gewenst zijn en nuttig werk kunnen verrichten.

Verwoestingen in de grasmat kan je vermijden door een ‘mollennet’ onder het grastapijt te plaatsen. Ook bepaalde planten zijn heel onaantrekkelijk voor mollen en houden hen op en afstand.

Tenslotte bestaan er tal van diervriendelijke manieren om mollen te weren. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale vangkooien waarmee je het diertje niet hoeft te doden en het eenvoudig kan loslaten op een andere plaats. Ook een mollentriller of onaangename geuren (knoflook) kunnen helpen om mollen te verjagen.

%d bloggers liken dit: