Tuindier

Geef vogels een plekje in de tuin

Tijdens de herfst is het voor de vogels een drukte van jewelste. Ze beginnen zich voor te bereiden op de koude winter. Er is dan wel de globale opwarming van de aarde, maar dat neemt niet weg dat het nog stevig kan vriezen. Help de vogels en zorg ervoor dat ze je tuin willen bezoeken.

Maak een vogelbosje in je tuin

Laten we even samen de tijd nemen om de vogels in de tuin eens wat beter te observeren. Je moet er dan wel eerst voor zorgen dat vogels je tuin willen bezoeken. Want een gazon met hier en daar een verspreide den of berk is niet bepaald een biotoop waar veel vogels voedsel en beschutting vinden.

Daarom is het goed dat iedere tuin – groot of klein – ten minste 1 wild hoekje krijgt. Noem het een vogelbosje, een bosoase of een tuinyforest®, zoals deze ecologische stapstenen in Nederland worden genoemd.

Een bosje is een strooisellaag, een moslaag, kruiden, heesters en struiken en ten slotte enkele grote hoogstammen. Wanneer je zo’n biotoop aanlegt, komen er vanzelf meer diersoorten naar je tuin. Vogels uiteraard, maar ook zoogdieren, en insecten. Veel insecten. Kortom, de biodiversiteit van de tuin gaat omhoog en dat zal je geweten hebben.


Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: