Geheime tuinjuwelen… (1)

Wil je in de zomer van echt bijzondere bloemen genieten in de tuin? Iets dat de tuin net even anders maakt dan andere tuinen? En waar je geen groene vingers voor nodig hebt? Dat kan, met de geheime juweeltjes onder de zomerbollen. Het zijn bijzondere soorten; zomerbollen met een verrassende bloemvorm, een gekke bloemkleur of een verleidende bloemgeur. En stiekem kent bijna niemand ze. Soorten als dahlia’s, calla’s en gladiolen zijn vrij bekend, maar tuinsieraden als Hymenocallis en Tulbaghia staan op het punt om door te breken. Maak je tuin speciaal met deze sieraden en plant de nog onbekende zomerbollen. Wees wel snel want ze zijn in kleinere hoeveelheden verkrijgbaar dan bijvoorbeeld dahlia’s.

 1. Spinkruid (Commelina)
  Deze zomerbol brengt het blauwste blauw in je tuin met haar opstaande bloemen. Ze openen zich ‘s ochtends en zijn ‘s middags alweer uitgebloeid om gauw plaats te maken voor nieuwe bloemen. Spinkruid (Commelina) is vernoemd naar de twee Nederlandse botanisten Johann en Kaspar Commelin. Ze wordt zo’n 40 cm hoog en bloeit in de vroege zomer.
 2. Haaklelie (Crinum)
  Deze zomerbol is niet alleen prachtig om te zien, maar laat je tuin ook nog eens lekker ruiken. Haaklelie (Crinum) is in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals wit, roze en dieprood. Het zijn oersterke bollen die ieder jaar groter worden en opnieuw bloeien. De bollen kunnen uiteindelijk wel 10 kg wegen!
 3. Kuiflelie (Eucomis)
  Deze zomerbol brengt met zijn grove gestalte en frisse geur rust in de tuin. De kuiflelie (Eucomis) bezit bijzondere krachten; de Zuidbantoes Xhosa gebruikten deze zomerbol namelijk als geneesmiddel tegen reuma. Met zijn massieve bladeren en krachtige bloemaren wordt hij 75 cm hoog en breed. Hij voelt zich prima in potten en is er in gele, groene, witte en paarse tinten.
 4. Spinlelie (Hymenocallis)
  Deze schone heeft spectaculaire trompetachtige bloemen en een fijne lichtzoete geur. Haar naam heeft ze te danken aan de lange, delicate buitenste bloemblaadjes die lijken op de pootjes van een spin. Met een lengte van 20 tot 40 centimeter brengt de spinlelie (Hymenocallis) een gevoel van zuiverheid in de tuin.
 5. Galtonia
  Deze zomerbol komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en houdt dan ook van een warm plekje in de tuin. De bloemen lijken door de vele kleine bloemetjes aan een steel op een grote hyacint. Ze bloeit vanaf juli en net als hyacint geeft Galtonia een heerlijke geur af waar de bijen op afkomen.

Meer info over bloembollen op bulb.com

Volgende week nog meer prachtige pareltjes!