Moestuin

Herba Sana | De geneeskracht van mariadistel

In elk nummer van Fence zetten we een kruid uit gezondsheidstuin ‘Herba Sana’ in Elsenborn in de kijker. Net als vele andere kruiden heeft ook de mariadistel een geneeskrachtige werking.

Wat is mariadistel?

Mariadistel (Silybum marianum) is een kruidige plant met harde bladeren, die eindigen in heel scherp gepunte omwindselbladeren met een prachtige witte bladnerf, omringd door witte vlekken. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, maar door zijn weelderige uitzaaiingen, verwildering en teelt is zijn habitat verspreid over bijna geheel Europa.

Het waren de vlekken die leidden tot de naamvorming van deze plant. Volgens de legende zouden het sporen zijn van melkdruppels, afkomstig van de boezem van Maria, toen ze in allerijl moest vluchten voor Herodes. In Duitsland kreeg het kruid de naam Liebfrauenmilch, omdat het de melksecretie en de productie van de melk zou verhogen. Anderen vonden dan weer dat deze witte vlekken leken op ontstoken longblaasjes en linkten vervolgens mariadistel, in overeenstemming met de signatuurleer, aan longproblemen.

Geneeskrachtige werking

Mariadistel werd al bij de Romeinen gebruikt tegel gal- en leverproblemen. De rijpe zaden van de plant bevatten een zeer interessante stof, namelijk sylimarine. Moderne herboristen beschouwen deze zaadjes als leverbeschermend en -ontgiftend. Sylimarine is tevens een sterk antioxidant dat zelfs tien keer krachtiger zou zijn dan vitamine E en waarvan beweerd wordt dat het ook beschadigde levercellen kan herstellen.

Let op! Speel op veilig met kruiden. Veel kruiden hebben bijwerken en/of kunnen reageren op medicijnen. Raadpleeg daarom, zeker bij veelvuldig gebruik, altijd eerst een arts.

Bezoek de gezondheidstuin Herba Sana

Zelf kennis maken met een tuin vol met allerlei geneeskundige kruiden en hun weldaden? Bezoek dan de gezondheidstuin Herba Sana in Elsennborn.
De tuin is 2 hectare groot en opgebouwd rond vier thema’s op een wandeling van ongeveer 1 km.

www.herbasana.be


Ook interessant voor jou:

Mariadistel in de tuin
Companion planting: mix en match je ideale kruidentuintje
4 boekentips voor wildpluk- en kruidenliefhebbers
Tafelen met wildpluk: de échte smaak van de natuur!


Tekst: Dominique Vreven

%d bloggers liken dit: