Geranium, hipper dan je denkt

“Achter de geraniums zitten”, “grootmoeders plant” en “balkonplant” zijn beelden waaraan we denken bij de “geranium”. Woorden als “modern”, “pittig”, “divers” of “lekker” zullen bijna nooit de reactie zijn op deze populaire zomerplant. En dat is niet terecht, want de geranium, ook wel pelargonium, is een allround talent en heeft meer kanten dan de meeste mensen weten. Geraniums sieren balkonbakken, tuinen en bloemperken en voegen sfeer toe aan muurtuinen. Bovendien vormt de olie van de geurgeranium een natuurlijk bestrijdingsproduct voor ongedierte, worden de gedroogde bloemen gebruikt in potpourri en parfums en zijn de bloemen en bladeren geschikt als smaakmaker.

De geranium, een divers decoratiewonder

Haar opvallende bloemen en lange bloei maken de geranium een van de meest populaire zomerplanten op de markt. Deze makkelijk te onderhouden bloeiende schoonheid transformeert balkons, terrassen, tuinen en parken moeiteloos in een kleurenfestijn. De hangende geraniums zijn geschikt voor balkonbakken en hangende manden. Met ranken tot 1,50 meter en een enorme verscheidenheid aan kleuren en vormen zorgt de zogenaamde hanggeranium (Peltatum geranium) direct voor een indrukwekkend schouwspel. De staande geranium, de zogenaamde Geranium zonale, is een even rijkelijke bloeier en minstens even veelzijdig als de hangende geranium. De staande geranium komt het best tot haar recht als bossige struik, tafeldecoratie en in een pot of plantenbak in de tuin of op het balkon. Inmiddels zijn er zelfs rassen die de volledige bodem bedekken. Deze rassen maken van bloemperken een echt bloementapijt.

Geraniums zijn er in heel veel verschillende kleuren en vormen, waardoor je eindeloos kan combineren. Staande geraniums gaan goed samen met hangende geraniums en hun opvallende neven, de bonte bladgeraniums. Het bijkomende voordeel hiervan is dat de verschillende soorten geraniums ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben. Geraniums gaan ook goed samen met andere warmte-liefhebbende planten. In de mediterrane stijl worden ze vaak gecombineerd met grassen of kruiden zoals salie, rozemarijn of lavendel.
(c) Pelargonium for Europe
Decoratie met een twist
Geraniums die een wand bedekken vormen een origineel contrast met de traditioneel opgehangen manden en plantenbakken. Verticaal tuinieren hoeft niet duur te zijn: een simpele pot aan een muur of hek met daarin vrolijke gekleurde bloemen is al een echte eyecatcher. Op deze manier kunnen plantenliefhebbers zelfs op het kleinste balkon genieten van alle kleuren en groeivormen van de geranium.
Mensen zonder tuin of balkon kunnen ook van de geranium genieten. De zogenaamde Franse geranium is gekweekt als huisplant en staat het liefst op een zonnige plek in huis. Deze plant met rijk gekleurde bloemen, vaak met een donker midden, heeft een onvermoeibare bloeikracht en staat daarom bekend als de koningin van alle geraniums. De meeste geraniums staan echter het liefst buiten in de volle zon of halfschaduw. Natuurlijk kun je de kleurenpracht van de geraniums altijd naar binnen halen door de stengels af te knippen en deze alleen of als boeket in een vaas neer te zetten.

Een verwennerij voor alle zintuigen
Geraniums zien er mooi uit, maar hebben ook andere kwaliteiten. De zogenaamde geurgeraniums bevatten essentiële oliën en hebben daardoor een sterke geur. De geuren variëren van roos, perzik, citroen, sinaasappel tot munt, chocolade, kokos en cola. Als de geurgeranium op de vensterbank wordt geplaatst, kan deze muggen en andere insecten weren. Bovendien kunnen de gedroogde bladeren van deze geranium gebruikt worden voor een zoete mix voor een potpourri of geurzakje. Zelfs in de keuken kan de geurgeranium van pas komen: de bladeren en bloemen zijn eetbaar en geven een lekker aroma aan vleesgerechten, salades en desserts. Geurgeraniums groeien graag binnenshuis, maar zijn net als andere rassen goed te onderhouden op een balkon of in de tuin.


www.pelargoniumforeurope.com