© Shutterstock

Gevaarlijke paddenstoel rukt op in ons land

Wie graag wandelt en – hoewel het verboden is – tóch al eens paddenstoelen plukt, let best heel goed op. De uiterst giftige paddenstoel ‘groene knolamaniet’ wordt namelijk steeds meer waargenomen in onze Belgische bossen en velden. Deze paddenstoel lijkt op een gewone champignon, maar is één van de meest gevaarlijke zwammen op aarde.

Paddenstoelen plukken is niet enkel verboden in Vlaanderen, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn.  Het aantal meldingen van natuurliefhebbers die de groene knolamaniet in ons land gespot hebben, is de afgelopen jaren fors gestegen. Volgens de website waarnemingen.be (een samenwerking van Natuurpunt, Natagora en Stichting Natuurinformatie) werd de giftige zwam dit jaar al 456 keer gespot. In 2018 was dat slechts 67 keer.

De olijfgroene knolamaniet lijkt soms wat op de gewone witte champignon die we kennen van in de keuken. Toch is het één van de giftigste zwammen op aarde. Wie van deze zwam eet, krijgt eerst zware buikkrampen, vervolgens tast het gif de lever en ook de nieren aan. Je kan je dus maar beter niet vergissen en géén paddenstoelen plukken.

“De laatste fatale melding is van 2010”, zegt professor Dominique Van Dijck van het antigifcentrum. “In het ziekenhuis zijn de artsen nog overgegaan op een levertransplantatie, maar dat was tevergeefs.” Vorig jaar noteerde het Antigifcentrum “net geen 500 vergiftigingen door paddenstoelen, waarvan een tiental te wijten zijn aan amanieten”. Door de natte herfst, gaan we een goed paddenstoelenseizoen tegemoet en verwacht het antigifcentrum ietsjes meer meldingen.

Wil je meer weten over paddenstoelen en de verschillende soorten leren kennen? Dan is de Basisgids Paddenstoelen zeker iets voor jou.

› 100 algemene soorten leren herkennen
› Handige zoeksleutel en per soort unieke detailfoto’s
› Beknopte info over de ecologie van paddenstoelen en andere aanvullende literatuur

€ 23,50 | 128 pagina’s | paperback | Uitgeverij KNNV

Verkrijgbaar in de Fence Boekenshop.

Tuinboeken_basisgids paddestoelen_thomas w kuyper_ nico dam_herfst_najaar boekenshop fence tuinmagazine.be

%d bloggers liken dit: