Gewokte sluimererwtjes met hoevekip en pijpajuin
Elk jaar weer opnieuw is het uitkijken naar dat eerste oogstbare lentegroen van jonge sluimererwten. Heerlijk fris en zoet van smaak vragen deze groenten om eenvoudige toepassingen en bereidingen in de keuken. Chef-kok Dominique Vreven maakt voor ons een lekkere wok met sluimererwtjes, hoevekip en pijpajuintjes. Smakelijk!
Sluimererwten zijn jonge erwten die niet gegeten worden voor de erwt, maar wel voor hun eerste stadium als peultjes met een minuscuul gevormd, zacht erwtje. Kook sluimererwten nooit af, maar wok ze liever. Smaak, vitamines en voedingsstoffen blijven zo beter bewaard en ook dat mooie groene kleurtje blijft behouden! Chef-kok Dominique Vreven tovert vandaag een heerlijke wok op tafel met hoevekip en pijpajuintjes.
Boodschappenlijstje voor 4 personen
- 500 g verse sluimererwtjes
- 10 stengels pijpajuin
- 2 sjalotten
- 4 kleine Corne de Gattes-aardappeltjes
- 2 gele wortelen
- 2 gele bietjes
- 1 teentje look
- 350 g kippenfilet, liefst van een biokip
- 4 okkernoten
- olijfolie
- sojasaus
- peper en Himalayazout uit de molen
- rozemarijn en salie
Bereidingswijze
Voorbereiding
Was de Corne de Gattes grondig, doe ze in een kookpot en zet ze onder water. Voeg wat zout toe, twee takjes rozemarijn en 10 blaadjes salie. Breng ze aan de kook en laat ze gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen. Giet ze af en laat ze op het aanrecht afkoelen. Verwijder de kruidentakjes en blaadjes.
Snij de sluimererwten schuin in gelijke stukjes van ongeveer 1 cm. Versnipper de sjalotten en het teentje look fijn. Schil de wortelen en de gele biet en snij ze in blokjes van ook plusminus 1 cm. Versnij de pijpajuintjes in kleine rondjes. Neem de kippenfilets en snij deze in grotere stukjes van ongeveer 3 – 4 cm. Kraak de okkernoten en ontdoe ze van de schaal. Zo, nu ligt alles klaar voor de grote wokfinale.
Wokken
Neem een ruime wokpan en verhit ze op je fornuis. Doe er twee soeplepels olijfolie in en bak hierin de kippenblokjes in één minuutje tot ze mooi aangezet zijn. Doe er de sjalot, de look en de wortel bij. Schud goed op en neer met de pan gedurende een kleine 5 minuutjes. Roeren met een lepel kan ook (belangrijk bij wokken is altijd dat je hittebron tamelijk hevig moet zijn want anders ben je aan het stoven en dat is uiteraard een andere kooktechniek dan wokken).
Voeg nu de in vieren gesneden aardappels, sluimererwtjes en gele bietjes toe. Laat alles weer een 4 tot 5 minuten goed doorbakken zonder uiteraard te verbranden. Giet er een scheutje sojasaus bij en roer alles goed door elkaar. Voeg op het laatste moment de pijpajuintjes toe en laat deze een minuutje mee opwarmen.
Serveren
Verdeel het geheel over 4 diepe en warme borden en versier eventueel met een eetbaar bloemetje. Wij gebruikten witte bloemetjes van een doorgeschoten hagelsteentjes-radijs maar je kan uiteraard ook een bloemetje van je eigenste sluimererwtjes afplukken. Ze hebben een zeer zachte sluimererwtensmaak. Denk er wel aan dat hoe meer bloemetjes je oogst des te minder sluimererwten er zich zullen vormen. Je kan ze maar één keer opeten. Ook jonge plantentopjes zijn geschikt om te eten en je kan er je bord creatief mee garneren.