(c) INBO

Gezocht: vliegend hert

Het vliegend hert is de grootste kever (tot 9 cm lang) in ons land en krijgt zijn naam van de indrukwekkende geweivormige kaken van het mannetje.  Maar je ziet het imposante en tot de verbeelding sprekende insect maar zelden in Vlaanderen.

Daarom vraagt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek  (INBO) de hulp van jou om de populatie van deze zeldzame en beschermde kever mee te helpen opvolgen: het volstaat om op 6 avonden een “transect” (een vooraf bepaald parcours van 500 m langs een gekende populatie) af te leggen en door te geven hoeveel kevers je ziet. Door dit transect jaarlijks in juni en juli op te volgen, krijgen we een goed beeld van de trend van de populatie. De kever is enkel in die periode actief en wordt nagenoeg uitsluitend waargenomen tijdens zwoele zomeravonden.

In Vlaanderen is de verspreiding van het vliegend hert beperkt tot de zuidelijke helft van Vlaams-Brabant (voornamelijk tussen Halle en Leuven) en Limburg (Haspengouw, Voeren en de oostrand van de Limburgse Kempen). In de provincie Antwerpen is de soort uitgestorven en in Oost-Vlaanderen is maar één populatie gekend op de grens met Vlaams-Brabant. In West-Vlaanderen werd de soort nog nooit gezien.

Onderzoeker Arno Thomaes van het INBO: “De zeldzaamheid van het vliegend hert valt vooral te verklaren door het zeer beperkte verspreidingsvermogen van de vrouwtjes. Op de plaatsen waar de soort nu nog voorkomt, heeft het vrouwtje door de eeuwen heen geschikte afgestorven bomen gevonden om eieren op af te leggen. De soort is dan ook sterk bedreigd door landschapsversnippering en het verwijderen van oude en dode bomen.”

Heb je interesse om je actief in te zetten voor de bescherming van de soort en woon je in de buurt van een populatie, dan kan je meewerken als vrijwilliger om deze populatie op te volgen. Je aanmelden kan via www.stagbeetlemonitoring.org.

%d bloggers liken dit: