© mooi wat planten doen

Goudpalm | Kamerplant in de kijker

Baal jij ook een beetje dat je voorlopig niet kan reizen? Wij begrijpen je helemaal. Gelukkig heb je wél nog de mogelijkheid om een tropische plant in huis halen en zo toch dat vakantiegevoel te ervaren. ? Ontdek hier alles over de goudpalm, your ticket to the tropics.

Vormen en kleuren

Goudpalm is een mooie volle plant, die bestaat uit rietachtige stengels met smalle, puntige, ‘geveerde’ bladeren die heldergroen zijn. Ze dankt haar naam aan het feit dat haar stengels goudachtig (of eigenlijk geelachtig) zijn.

Waar komt goudpalm vandaan?

De goudpalm behoort tot de familie Arecaceae, ook wel Palmae. Ze is een exotische plant en komt van oorsprong uit de vochtige tropen van Madagaskar, het eiland aan de oostkust van Afrika. Deze plant zorgt dus voor een voortdurend vakantiegevoel in huis.

Bovendien is de goudpalm één van de beste luchtzuiverende planten. De palm vermindert schadelijke stoffen en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in de kamer.

Symboliek

Voor de goudpalm is er geen specifieke symboliek. De plant behoort wel tot de palmtakken, en die waren al bij de Romeinen het symbool voor de godin Nikè; de godin van de overwinning. De vredesduif heeft in zijn snavel ook een palmtakje.

Niet zo veel symboliek dus, maar de goudpalm kent wél heel veel verschillende namen: Areca palm, Dypsis, goudvruchtpalm, vlinderpalm (naar de Engelse naam ‘Butterfly Palm’). En de Latijnse naam…; Chrysalidocarpus Lutescens.

Verzorgingstips

☀️ De goudpalm houdt van licht, maar wil niet de hele dag zon. Behalve in de winter, dan mag het wel.

☀️ Ze heeft graag regelmatig water. Ongeveer een keer per week in de winter en twee keer per week in de zomer.

☀️ De grond moet altijd licht vochtig blijven, maar zonder met de ‘voeten’ in het water te staan. Geef dus geen water van onder via een schaaltje, maar bovenop de wortelkluit. Zo voorkom je dat de kleinere palmen met kortere wortels onvoldoende water krijgen.

☀️ Sproei een goudpalm het liefst dagelijks. Vooral in de winter wanneer de kachel aan staat en de luchtvochtigheid in huis daardoor eerder laag is. De plant is een beetje een koukleumpje hier in België, dus gebruik daarom lauwwarm water.

 

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: