MoestuinTuinplanten

Goudpapaver, geneeskrachtige plant in de kruidentuin

Het slaapmutsje (Escholtzia californica) is een uiterst dankbare en opvallende bloem. Je treft ze regelmatig aan als verwilderde plant in kruidentuinen. Als lid van de papaverfamilie wordt de plant ook wel eens goudpapaver genoemd, vanwege zijn goudgele, licht oranjerode kleur.

Het tweede gedeelte van de Latijnse benaming van het slaapmutsje, Escholtzia californica, verwijst duidelijk naar zijn afkomst, het zonnige Californische kustgebied.

In de westerse tuinen zijn slaapmutsjes nog recentere bloemen, die pas lang na de ontdekking van Amerika tot bij ons geraakten. De bloemen van het slaapmutsje zijn zo productief dat ze zichzelf al in één seizoen kunnen uitzaaien en nieuwe bloeiende plantjes vormen. Zo zijn ze goed voor twee keer nieuwe planten en bloemen in één tuinjaar.

Goudpapaver (slaapmutsje) is een kruid met geneeskrachtige eigenschappen en prachtige bloemen.

Slaapmutsjes voelen zich het beste thuis op een zonnige plek en proberen steeds de hoogste en warmste plekjes van de tuin in te palmen. Omdat ze langdurige drogere periodes goed verdragen zijn ze, in tijden van steeds warmere zomers, een goed alternatief in een bloemenperk. Laat je ze ongehinderd hun gang gaan, dan vormen ze dichte tapijten, en laten ze als bodembedekker nauwelijks onkruid door.

Meer weten over het slaapmutsje?

Lees alles over deze geneeskrachtige plant en zijn kalmerende eigenschappen in Fence Tuinmagazine – editie 6 2022. Mét info over hoe je de plant kan gebruiken en telen.

Te koop in de winkel of via de webshop.

%d bloggers liken dit: