Grote vakantie voor sierplanten

Onze sierplanten kunnen de twee maanden van de grote vakantie in open lucht doorbrengen. De ideale plek hiervoor? Zeker niet op een zonovergoten terras. Volle zon zal in geen tijd de bladeren verbranden. Sierplanten verlangen een plaatsje in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom waar de lichtomstandigheden sterk gelijken op die waar ze binnenshuis aan gewend zijn.

Opgepast voor rukwinden! Sierplanten zijn vaak aanzienlijk hoog en hun pot is meestal niet zwaar. Grote exemplaren maak je dus best vast zodat ze niet continu omvallen.

In de zomer buiten verblijven doet de plant goed. Niet alleen wordt het stof door de regen weggespoeld, de temperatuursverschillen tussen dag en nacht bevorderen de groei en bloei. Ficus benjamina houdt van wind. Deze plant heeft behoefte aan beweging en ontwikkelt tijdens zijn verblijf in de tuin vrolijk knoppen.

Kunnen alle planten naar buiten? Nee, fijnbladige varens bijvoorbeeld blijven best binnen omdat wind en forse regen de bladeren zullen beschadigen? Houd je ook best binnenskamers: Kaapse viooltjes (Saintpaulia) en Kaapse primula’s (Streptocarpus) waarvan de bladeren geen vocht verdragen en Crotoneae die bijzonder gevoelig zijn voor direct zonlicht. Wanneer moeten de planten terug naar binnen? In september wanneer de temperatuur ’s nachts te fris wordt.

%d bloggers liken dit: