Hamamelisfeesten: Toverhazelaars in bloei

De winterbloeiende toverhazelaars (Hamamelis) zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. Nu de bloemen in bloei staan, is dit het ideale moment om ze te bewonderen in de arboretumtuin tijdens de Hamamelisfeesten. Zeker een bezoekje waard als je houdt van mooie bloemen!

Begeleide wandeling doorheen bloeiende Hamamelis

In de arboretumtuin in Kalmthout vind je de grootste en de oudste collectie toverhazelaars in Europa. Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om in een zee met gele, oranje en rode golven. De bloempjes zorgen niet alleen voor een spectaculair zicht, maar verspreiden ook een overweldigend zoet parfum doorheen de tuin. Dankzij het zachte weer tonen de meeste toverhazelaars al gezwollen bloemknoppen. Je kan dus nu al genieten van een spectaculaire winterbloei.

Wil je genieten van deze prachtige winternatuur? Doorheen de arboretumtuin kan je een speciale wandelroute volgen die je langs de mooiste exemplaren leidt. Je ontdekt er zo’n 180 verschillende toverhazelaars, waarvan sommigen al bijna 100 jaar oud zijn. Toch blijven ze nog steeds even mooi om naar te kijken. Als je een toegangsticket koopt voor de arboretumtuin ontvang je een routeplan dat je de weg wijst doorheen het 12,5 ha groendomein. De route is voorzien van naambordjes zodat je makkelijk meer kan leren over de verschillende toverhazelaars.

Op zondag kan je zonder reserveren elk uur aansluiten voor een geleide wandeling met een gids. De eerste groep vertrekt om 11 uur, de laatste om 16 uur.

Buitententoonstelling ‘Wintermannen-Wintervrouwen’

In Arboretum Kalmthout kan je tijdens de Hamamelisfeesten ook deelnemen aan de buitententoonstelling ‘Wintermannen-Wintervrouwen’. Ook in deze tentoonstelling staat de Hamamelis centraal. Naast de wilde soorten zijn er in de toverhazelaarcollectie ook veel cultuurvariëteiten terug te vinden. Deze cultivars hebben uiteenlopende namen en zijn vaak vernoemd naar bekende personen, zoals een gerenommeerde botanicus uit de negentiende eeuw of een bekende rockster. De infopanelen bij de planten vertellen het verhaal achter hun naam. Zo wordt de speurtocht naar de naamgeving van de toverhazelaars voor het eerst uitgebreid voorgesteld aan het publiek.

De buitententoonstelling ‘Wintermannen-Wintervrouwen’ loopt tijdens de Hamamelisfeesten, elke dag tot 29 februari van 10 tot 17 uur in de arboretumtuin.

Hamamelisfeesten Arboretum Kalmthout toverhazelaar hamamelis collectie bloemen planten tentoonstelling wandeling winter bloeien winterbloeiers wintermannen wintervrouwen buitententoonstelling bezoek evenement activiteit uitstap natuur plantentuin Fence Tuinmagazine
© Arboretum Kamthout


>> www.arboretumkalmthout.be

 

%d bloggers liken dit: