© iVerde

Heerlijke geur in je tuin met rozen

Zeg eens eerlijk… Lukt het jou om langs een roos te lopen zonder eraan te ruiken? De kans is groot dat je een heerlijke geur krijgt als beloning. Laat je zintuigen prikkelen en zet een geurende roos in je tuin of op je balkon.

Heerlijk geurende bloemblaadjes

Het zijn de bloemblaadjes van rozen die zorgen voor de aangename geur. In de blaadjes zitten heerlijk geurende etherische oliën. Over het algemeen geldt daarom: hoe meer bloemblaadjes, hoe meer geur. Gevulde rozen zijn, als het om geur gaat, dus in het voordeel. Op warme dagen met een lage luchtvochtigheid en weinig wind is de geur van de rozen het sterkst. Benieuwd? Probeer het zelf eens.

Parfum met rozengeur

Rozen zijn echte blijmakers. Ze worden vaak geassocieerd met liefde en romantiek. De geur van sommige rozen is zo intens dat die zelfs de geur van parfum overtreft. Rozen worden daarom vaak gebruikt om parfum te maken. Onder andere in Turkije en Bulgarije vind je grote rozenvelden voor de parfumindustrie.

Persoonlijke geurbeleving

Elke roos is anders en heeft ook een andere geur. Hoe verder de bloemenknoppen van rozen open zijn, hoe sterker de geur. De meeste rozenbloemen hebben een zoete geur, maar je vindt ook rozen die eerder fris of kruidig ruiken. Een kwestie van uitproberen, dus. Geurbeleving is tenslotte iets heel persoonlijks.

Rozenrassen

Binnen alle rozengroepen vind je geurende rozen: zowel bij de bodembedekkers, klimmers, struiken en botanische rozen als bij stamrozen. Regelmatig komen er nieuwe rozen bij. Veredelaars letten, naast de gezondheid, speciaal op de geur van de bloemen. Bij de betere tuincentra en speciale rozenverkooppunten vind je de beste geurende rozenrassen.

Tips

  • Plant geurende rozen in de buurt van plaatsen waar je vaak buiten zit.
  • Knip in juli en augustus de uitgebloeide bloemen weg, dat komt de nieuwe bloemen ten goede.
  • Haal de rozengeur naar binnen: maak je eigen potpourri of rozenwater.

www.roses4gardens.nl

%d bloggers liken dit: