Heideplanten geven een jaar lang kleur aan je tuin
Heideplanten zijn weer terug van weggeweest. Zowel in de moderne als in de klassieke tuin horen deze bloemrijke schoonheden thuis. Het is een eenvoudige plant die weinig eisen aan bodem en standplaats stelt en voor structuur en kleur in de tuin zorgt. Een topper voor je tuin!
Heide in onze streken
Heide is een vegetatie die het best gedijt waar een matig zeeklimaat heerst, met hoge luchtvochtigheid, geen al te warme zomers en eerder zachte winters. West-Europa biedt hiervoor de ideale omstandigheden.
In Vlaanderen komen heidelandschappen vooral voor in de Kempen. Deze zijn hier ontstaan in de late Middeleeuwen. De bevolkingsgroei zorgde destijds voor het kappen van bossen en overbeweiding van schapen en runderen. Hierdoor ontstond er een schraal landschap met arme zanderige grond, een uitstekende voedingsbodem voor struikheide (Calluna vulgaris). Op de vochtigere stukken vinden we dopheide (Erica tetralix) terug.
Ondertussen is heide een vestigingsplaats geworden voor de inheemse fauna. Voor verscheidene dieren is heidegebied een uitstekende habitat.
- reptielen (hagedissen, hazelwormen, bepaalde slangen, …)
- amfibieën (heikikker, bruine kikker en rugstreeppad)
- insecten (bijenkever, mierenleeuw, zandbijen, mestkevers, …)
- zoogdieren (haas, muis, konijn, vos, …)
- vogels (korhoen, boompieper, nachtzwaluw, klapekster, …)
Assortiment heideplanten
Heide staat heel leuk in de tuin en op het balkon. Als je gaat combineren met de vele cultuurvariëteiten die voorhanden zijn, kan je met heide bijna een jaar lang bloemen in je tuin hebben.
? Winterheide (Erica carnea en Erica darleyensis) omvat een ruime collectie van korte compacte planten. Ze zijn opgebouwd uit takken met kleine naaldvormige blaadjes die groen, geel of bronskleurig zijn. Van november t.e.m. april groeien hierop de bloemen in witte, roze, mauve en rode tinten.
Afhankelijk van de cultivar bloeien ze 3 tot 5 maanden lang. Er zijn weinig vaste planten die beter doen, zeker niet in de winter! Dit zorgt voor de bijzondere aantrekkingskracht van deze plant. Een leuke variant die dicht aansluit bij de winterheide is de Ierse dopheide (Daboecia).
? Zomerheide (Calluna vulgaris) groeit veel losser. Lange geschubde scheuten bieden steun aan vele bloemen die bloeien van juni tot september. Zowel enkelbloemige als dubbelbloemige cultuurvariëteiten tonen ons hun schoonheid in roze, paarse, rode en witte tinten.
? De knopbloeier, of herfstheide, zijn Calluna’s die op kleur staan van september tot november. Hun bloemknoppen blijven gesloten, maar wel op kleur.
Ondanks het feit dat heide erg droogteresistent is, zorgt een zomer met af en toe een regenbuitje voor het mooiste resultaat!
Tips & tricks voor de aanplant van heideplanten
Winter- en zomerheide zijn beide goed winterhard en verkiezen quasi dezelfde omstandigheden om in te groeien. Hier volgen enkele tips om je heideplanten volop te laten floreren in jouw tuin.
- Zet ze op een zonnige plaats;
- Heide heeft een voorkeur voor zure zandgrond, zwaardere grondsoorten kan je best luchtiger maken met scherp zand;
- Voeg bij de aanplant wat turf- of heideaarde toe in het plantgat;
- Plant ze in groepen van minstens 3 tot 5 planten op zo’n 30 cm afstand van elkaar;
- Extra voeding geven is nauwelijks nodig;
- Snoeien doe je best in april, tot onder de net uitgebloeide bloemen, zo voorkom je verhouting en blijft je geheel compact en gedrongen.
Ben je op zoek naar geschikte heideplanten voor jouw tuin? Bij Boomkwekerij Henk van Beek heb je keuze uit een ruim assortiment. Je kan de kwekerij bezoeken op zaterdag, na afspraak.