Help de elfensering veilig de winter door
Beetje bij beetje bereiden de meeste planten zich voor op de winter. Bladverliezende flora strooit gul met een pallet aan restkleuren en maakt zich op om tot rust te komen. Een klein deel van hen denkt daar echter anders over. Zo is het bijvoorbeeld de elfensering (Lagerstroemia) die ons al van ver de tuin in roept. Bij het aanschouwen van deze prachtige struik zou je denken dat de seizoenen zich vergist hebben, want het lijkt wel weer lente.
Nieuw in onze tuinen
De elfensering is van oorsprong een exotische plant die afkomstig is uit Zuid- en Oost-Azië en Noord-Australië. Door aanplant komt deze warmteminnende sierstruik ook al lange tijd voor rond het Middellandse Zeegebied. Sinds een tiental jaren vindt ze haar weg naar onze tuinen. Deze schoonheid heeft er haar plaatsje verdiend dankzij de zachte winters en de ontwikkeling van steeds meer winterharde cultivars.
Bovendien zijn onze bijen verlekkerd op het stuifmeel van deze delicatesse!
Betoverende bloemen
Ze heeft haar naam niet gestolen. De bloem van de elfensering is opgebouwd uit een verzameling van kleine bloempjes in lange, brede pluimen, als reuzenseringen. Ze zijn verkrijgbaar in witte, roze, rode en mauve schakeringen. Bij aanvang verschijnen ze als gekleurde bolletjes als ware het kleine druifjes, die één voor één fel open komen alvorens ze hun meeldraden tentoonspreiden.
Het mooiste is als het hele proces zichtbaar is, als de volledige pluim zowel gesloten als open bloemen vertoont met hier en daar al meeldraden die tevoorschijn komen. Een ware lust voor het oog! Op dat moment zijn de kleuren nog gaaf, bijzonder puur en intens.
De hele struik vormt dan een groot boeket in de tuin en trekt de aandacht. Plant de struik daarom ook mooi in het zicht en je zal merken dat mensen je spontaan komen vragen welke plant dat is en waar je die vandaan hebt gehaald. Iedereen wil meegenieten van al dat moois!
Veilig de winter door: enkele tips
Hoewel ze van oorsprong exotisch zijn, kunnen ze in ons klimaat overleven bij temperaturen tot -15 °C.
› Zorg ervoor dat ze goed droog staan in de winter.
› Zet ze op het warmste en zonnigste plekje van de tuin, beschut tegen de wind.
› Bij langdurige vorst is het raadzaam om de plant onderaan de stam af te dekken of in te pakken.
› Snoei de planten in de lente, na de vorst. Snoeien in de zomer en het najaar maakt de planten minder sterk voor de winter.
› Plant ze aan in de lente, en niet in het najaar.
› Jonge plantjes tot minstens vier jaar in de winter beschermen tegen vorst, vanaf -5 °C. Exemplaren die al langer staan, kunnen meer aan.
› Lagerstroemia’s doen er soms lang over om uit te lopen in de lente. Geduld is een mooie deugd, de beloning is groot
Eropuit!
Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas heeft een uitgebreide collectie met prachtige Lagerstroemia’s. De collectietuin is te bezichtigen van woensdag t.e.m. zaterdag van 13 tot 17u en zondag van 10 tot 17u. Meer info: www.plantentuinmerksplas.be
Op zoek naar de ideale Lagerstroemia voor jouw tuin? Breng dan een bezoek aan de kwekerij van Geert en Ingrid Devriese-Luyssen. Zij zijn gespecialiseerd in diverse soorten Lagerstroemia die goed in ons klimaat gedijen. Een aantal van de foto’s uit dit artikel zijn bij hen op de kwekerij
genomen. Meer info: www.sierplant.be
Tekst: Wout Oprins