Help de vogels, zorg voor voedsel

Het zoeken naar voedsel is veruit de belangrijkste bezigheid van vogels. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de dagen zeer kort. Dus hebben vogels weinig tijd om voedsel te zoeken. Met deze tips van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek maak je de vogeltjes extra blij.

Als algemene regel kan je stellen dat uiterlijk november het moment is gekomen om de voedertafel uit de kelder te halen en je te voorzien van een voldoende hoeveelheid granen, zaden en voederbollen.

Vooral in perioden van strenge koude, waarbij de vogel genoeg energiereserve moet hebben om de nachten door te komen, kunnen vogels in een hachelijke situatie terechtkomen. Door voedsel aan te bieden houd je ze niet alleen in een goede conditie, maar verminder je ook de hoeveelheid energie die ze in het zoeken naar een maaltijd moeten steken. Vogels hebben in de koude maanden sowieso al een hoger calorieverbruik, waardoor hun vetreserves sneller uitgeput geraken.

Welk voedsel is het best geschikt om te voederen?

Mezenbollen zijn ideaal voor het bijvoederen van vogels in de winter!
© Natuurhulpcentrum Opglabbeek

In de winter hebben vogels voedsel nodig dat rijk is aan koolhydraten en vet voor het opbouwen van vitale reserves lichaamsvet.

Deze reserves hebben ze nodig om de lange, koude nachten te overleven. Veel keukenrestjes hebben een hoog vetgehalte en zijn ideaal vogelvoer: braadvet, geraspte kaas, spekzwoerdjes, cake, gebak, niervet en mergpijpjes.

Om het verspreiden van ziektes te voorkomen, kan je best alleen gekookt vlees en gekookte botten buiten leggen. Geef vogels ook nooit uitgedroogd kokosnootvlees of ongekookte rijst omdat dit kan gaan opzwellen in de vogelmaag, met vaak fatale gevolgen. Daarom is het ook beter uitgedroogd brood eerst in water te weken voor je het op de voedertafel legt.

Mezenbollen zitten boordevol essentiële zaden, gedrenkt in energierijk vet. Vooral mezen zijn er verzot op, maar ook roodborstjes, boomkruipers, merels en zelfs spechten snoepen graag van deze lekkernij. Eender waar ze opgehangen worden, ze zorgen gegarandeerd voor veel vogelkijkplezier!

Met dank aan Natuurhulpcentrum Opglabbeek

%d bloggers liken dit: