Help tuinvogels tijdens de wintermaanden

Tijdens de herfst- en wintermaanden hebben tuinvogels jouw hulp nodig. Om de lange, koude nachten te kunnen overleven moeten ze al hun vetreserves aanspreken. Overdag hebben de vogels maar kort de tijd om op zoek te gaan naar eten, en bovendien slinkt het natuurlijke aanbod al snel. Jij kan de tuinvogels helpen door hen vogelvoer aan te bieden met een hoge energiewaarde: hoe meer calorieën, hoe beter!

Wat is geschikt als vogelvoer en wat niet?

Zaden, pinda’s (de favoriet van alle tuinvogels!) en vet zijn zeer geschikt om als vogelvoer in de tuin of op het balkon te leggen. Toch moet je bij de pinda’s nog opletten. Er zijn namelijk grote verschillen in type, grootte, oliegehalte en kwaliteit. Kies daarom altijd voor pinda’s met een onafhankelijk EU certificaat. Pinda’s met dat certificaat zijn recent getest en dus 100% veilig.

Voedselresten zoals droog brood of kaasrandjes geef je dan weer beter niet aan de tuinvogels. Die producten bevatten namelijk veel te veel zout.  Als je zonnebloempitten, zonnebloemkernen en zadenmixen aankoopt, is het belangrijk dat je vooral kijkt naar de energiewaarde die aangegeven staat op de verpakking. Vermijd ook onnodige opvulingrediënten zoals graszaden en linzen.

Ook vetproducten vormen een waardevolle bron van energie voor de tuinvogels. Denk maar aan vogelpindakaas, vetblokken of pindacakes. Vetbollen zijn overal te koop, maar de kwaliteit ervan kan sterk verschillen. Zo zijn goedkope vetbollen vaak gemaakt van afvalproducten, zoals oud frietvet. Deze vetbollen geven de vogels nauwelijks energie en zijn ook nog eens heel schadelijk voor hun gezondheid door alle slechte stoffen die erin zitten.

Hoe kan je het vogelvoer best aanbieden?

Vogelvoer aanbieden kan op verschillende manieren:

  • Voedertafels zijn populair bij veel soorten vogels, vooral bij vogels die hun voedsel het liefst laag bij de grond zoeken. Denk daarbij aan de roodborst, de heggenmus, winterkoning, vinkachtigen of de merel. Een goede voedertafel heeft opgehoogde randen tegen het wegwaaien van voedsel, een snelle afvoer van water, is makkelijk schoon te maken en heeft geen dak.
  • Voedersilo’s – doorzichtige kokers van UV gestabiliseerd polycarbonaat – zijn geliefd bij bijvoorbeeld mezen en groenlingen. De silo’s zijn sterk en gaan jarenlang mee. Het grote voordeel is dat het voer in de silo droger blijft en dus langer houdbaar is.
  • Pindasilo’s zorgen dat je pinda’s op een veilige wijze kunt aanbieden. Geschikte pindasilo’s zijn voorzien van fijnmazig gaas. Dit gaas geeft vogels houvast en zorgt ervoor dat ze er geen hele pinda’s uit kunnen nemen. Jonge vogels kunnen hier namelijk in stikken.
  • Voederhuisjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn huisjes om op te hangen, op paal en zelf om met zuignappen op het raam te bevestigen. In de voederhuisjes kunnen zaden of vetproducten zoals pindacakes en vetblokken worden aangeboden. Ook zijn er voederhuisjes waarin je vetproducten en zaden gecombineerd kunt aanbieden.

Tips om zo veel mogelijk tuinvogels te helpen

  • Verdeel verschillende voedersystemen en voersoorten over je tuin, zo trek je veel verschillende soorten vogels aan.
  • Reinig de voedersystemen regelmatig en zorg dat de voederplaatsen gevuld blijven. Zo gebruiken de vogels niet onnodig energie door tevergeefs naar je tuin of balkon te vliegen.
  • Zet ook in de winter waterschaaltjes neer voor tuinvogels. Is het water bevroren, vergruis het dan.
  • Hang nestkasten op, het liefst al in het najaar. Zo kunnen vogels deze gebruiken als schuil- en overnachtingsplaats.

Meer weten over vogelvoer en voersystemen? vivara.be

%d bloggers liken dit: