Tuindier

Help vogels de hitte door

De afgelopen dagen is de zomer volop losgebarsten en voorlopig kunnen we blijven genieten van deze fijne temperaturen. Is jouw tuin of balkon al summerproof? De planten volop in bloei, de barbecue op zijn plek en het zwembad gevuld? Heerlijk! Maar denk zeker ook eens aan de tuinvogels tijdens deze warme dagen.

Zie je op heel warme dagen een vogel in de tuin zitten, met gespreide vleugels en open snavel? Dan is de kans groot dat hij oververhit is, en via zijn tong en bek probeert vocht te verdampen. Want ja, ook vogels kunnen last hebben van de zomerhitte, zeker in steden waar het altijd nog enkele graden warmer is dan op het platteland.

Help ze door in de tuin een schaal met water neer te zetten. Daar kunnen ze heerlijk in badderen en er hun dorst in lessen. En maak schaduw voor de nestkasten in de tuin, zeker als er in de vroege zomer nog jongen in zitten. Hang er bijvoorbeeld een paraplu of laken boven.

“Een vogelbad in je tuin wordt het hele jaar door gebruikt, maar is bij hitte en droogte nóg belangrijker. Vogels hebben water niet alleen nodig voor vochtinname, maar ook om hun verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten”, aldus Vivara, specialist in natuurbeschermingsproducten.

De beste tips van Vivara voor het vogelbad in je tuin:

› Zorg ervoor dat het waterbad zo natuurlijk mogelijk oogt. Als je er té veel water in doet, zullen vogels het bad minder snel gebruiken. Net zoals bij een natuurlijke waterplas dient het water niet te diep te zijn.

› Leg om de vogels extra grip te geven enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in.

› Voorzie het vogelbad altijd van voldoende vers water.

› Zet het waterbad niet pal in de zon, maar kies beter een plek in de schaduw. Dit vertraagt de groei van algen, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers.

› Plaats het bad ongeveer twee meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten bij gevaar. Als vogels nat zijn, kunnen ze namelijk niet goed vliegen.

› Zet het bad bij voorkeur laag op de grond, want dat hebben vogels het liefst. Loopt er een kat rond in de buurt? Plaats het bad dan op ongeveer één meter hoogte.

› Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Gebruik daarvoor geen schoonmaakmiddel, maar gewoon een borstel met water.

Extra tip: Controleer of een vogel echt oververhit is, door er voorzichtig naartoe te lopen. Vliegt hij weg, dan is er niets aan de hand. Dan zat hij gewoon met gespreide vleugels in volle zon om van parasieten af te geraken.

Op www.vivara.be vind je geschikte waterschalen en waterbadjes in verschillende uitvoeringen.

%d bloggers liken dit: