Moestuin

Herfst in de moes-, fruit- en pluktuin

Wie goed voorbereid is en een goed tuinplan maakte, kan zeker in november nog oogsten uit de moestuin. Ook in de pluktuin valt er nog wat te beleven. Onze journalist en gepassioneerd tuinier Gillian Lowyck geeft tips.

In de moestuin

“Mijn favoriete wintergroente om nu te oogsten is aardpeer, ook gekend als topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok. Ik kweek aardperen in een pot, omdat ze in volle grond nogal de neiging hebben om te gaan woekeren. Het worden mooie, hoge planten, die met wat geluk in het najaar bloeien met een gele bloem die op een zonnebloem lijkt.”

De hele winter lang oogst je aardperen gewoon wanneer je ze nodig hebt. Na hun oogst blijven ze niet overdreven lang houdbaar, maar de rest kan wel gewoon onder de aarde blijven steken, in de pot.

In de fruittuin

In november kan je nog volop fruitstruiken planten. Denk ook eens aan minder bekende soorten zoals roze bes, appelbes, jostabes

Frambozen zijn een klassieker, uiteraard. Zomer- én herfstframbozen zijn een goed idee. Nog in het najaar kunnen smikkelen van zomerfruit… Wat een geluk! Vergeet bij het aanplanten van de struiken niet om een goede laag mulch rond de basis van de plant te leggen. Daar kan je bijvoorbeeld compost voor gebruiken.

Herfst in de moestuin, pluktuin, eettuin en fruittuin: dit kan je nu zaaien, oogsten, plukken en eten.
© Joris Luyten

In de pluktuin

Voor wie houdt van wildplukken, is het ietwat rustiger in november en december. Het is een beetje op het randje, maar met wat geluk vind je in november nog rozenbottels.

Rozenbottels zijn de vruchten van de roos en je vindt ze onder meer bij wilde rozen, zoals hondsroos of rimpelroos. Je kunt natuurlijk ook een soort roos die bottels draagt in je tuin planten.

Rozenbottels zijn erg gezond en vormen een enorm goede bron van vitamine C, ze bevatten er zelfs meer van dan citroenen of sinaasappels. Je kunt ze op verschillende manieren verwerken: rozenbottelthee, rozenbottelconfituur, rozenbottelsiroop… Je kunt ze vers of gedroogd gebruiken.

Herfst in de moestuin, pluktuin, eettuin en fruittuin: dit kan je nu zaaien, oogsten, plukken en eten.
© Joris Luyten

Meer lezen?

Bestel het nieuwste Fence Tuinmagazine of abonneer voor nog meer tuinplezier.
Nu met korting!

%d bloggers liken dit: