Aster, een typische herfstbloeier

In september zijn asters de uitgelezen bloemen om wat vrolijkheid te brengen in de tuin. Dit is dus het perfecte moment om ze in border of bloemperk te zetten.

De aster is een winterharde vaste plant die je kan planten in augustus en september in de (half)schaduw of zon. De plant bloeit laat en geeft dus een meerwaarde aan de najaarstuin. Door zijn licht overhangende groeiwijze, kan je aster goed gebruiken langs de paden.

De bloemen van de Aster ageratoides zijn stervormig blauw, wit of paars. De kleine bloemkronen zijn honing dragend en worden bij zonnig weer door talloze vlinders bezocht. Asters bloeien tot Allerheiligen en groeien na enkele jaren uit tot indrukwekkende planten van 25 cm tot 1,5 m.

Door de lange stengels lenen ze zich prachtig voor het binden van boeketten, maar door zijn aanzienlijke hoogte is de plant wel gevoelig voor de elementen. Er zit dus niets anders op dan hem op te binden om te voorkomen dat de stengels door regen en wind tegen de grond worden gedrukt.

De moderne variëteiten vormen lage bollen die geen steun nodig hebben, maar oppassen is toch de boodschap. Om de drie tot vier jaar moeten de wortelstokken in de herfst of lente worden gedeeld. De diverse stekken kunnen dan elders in de tuin worden uitgeplant. Na enkele seizoenen wordt de asterplant kaal in het midden en putten ze de voedingsbronnen in de bodem uit.

%d bloggers liken dit: