Boomklever

Het Grote Vogelweekend nadert!

In het weekend van 29 en 30 januari tellen we weer onze tuinvogels tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Tijd dus om het vogelvoer boven te halen en massaal tuinvogels te tellen.

Wat mag ik verwachten?

We zien klassiek ‘hedendaags winterweer’ en dus geen vriestemperaturen. Volgens Gerald Driessens van Natuurpunt Studie zullen vooral de ‘vaste’ vogels in de tuin opduiken tijdens Het Grote Vogelweekend: vinken, mezen, roodborstjes, de huismus…

Het ziet ernaar uit dat zij de sprint in gang zullen trekken dit weekend, maar wie het wint en welke andere soorten zich daar zullen tussen mengen en mee de top 10 volschrijven, dat zal het weekend moeten uitwijzen.

Waarom moet ik meetellen?

In 2021 steeg het aantal tellers tijdens Het Grote Vogelweekend van 44.000 naar 79.000. Het is voor vogelkijkers bijzonder leuk om een lijstje bij te houden van de gespotte dieren, maar ook voor Natuurpunt levert dit bijzonder nuttige informatie op.

Je kan je waarnemingen invoeren via waarnemingen.be, de grootste natuurdatabank van de Benelux. Of je kan het ook via de app ObsIdentify doen. Die laatste vertelt je bovendien welke je vogel je zag als je er een foto van ingeeft. Bekijk hier ook de online gids van Natuurpunt die je helpt om alle tuinvogels te herkennen. 

Hoe tel ik op de juiste manier?

Meetellen in het weekend van 29 en 30 januari? Dat is simpel! Iedereen kan vogels tellen en zo zijn steentje bijdragen aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen.

Zo werkt het:

1. Maak je tuin of terras vogelvriendelijk: voorziegoed vogelvoer en proper water voor én na de vogeltelling.
2. Neem pen en papier (of dit tellijstje) en je verrekijker in de hand en bekijk de vogels in je tuin gedurende 15 minuten.
3. Noteer per soort het aantal verschillende vogels dat je tijdens je telling zag. Overvliegende vogels tellen niet mee, ze moeten effectief in je tuin landen.
4. Geef je telling in via de website van Natuurpunt.
5. Tel je nog een keer op een ander tijdstip tijdens het weekend? Geef dan een nieuwe telling door!

www.natuurpunt.be

%d bloggers liken dit: