© Natuurpunt, Willy Ceulemans

Tuinvogeltelling in een (te) warme winter

Elf à twaalf graden in januari, van winter is er nog maar weinig sprake geweest… Ook de laatste weken was er weinig te merken van kou en ijs. ’s Morgens hoor je nu al de zang van pimpelmezen, winterkoninkjes en een enkele merel. Deze week is er nog een kleine koudeprik in het verschiet, maar is het wel winter genoeg om nog tuinvogels te verwachten?

 

Dat antwoord is gelukkig: ja. Spot jij ook wel eens interessante vogels in je tuin? Zoek dan een mooi plekje in de natuur, neem iets om te schrijven en houd je telformulier bij de hand. Zo ben je helemaal klaar om deel te nemen aan Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt dat komend weekend plaatsvindt.

Waarom deelnemen?

Al sinds 2001 organiseert Natuurpunt de grootste vogeltelling in Vlaanderen. Dit jaar vindt Het Grote Vogelweekend plaats op 25 en 26 januari 2020. Een kwartiertje vogels spotten levert een mooie bijdrage aan het onderzoek van Natuurpunt. Dankzij de telling komen we te weten hoe vogels onze tuinen gebruiken tijdens de wintermaanden én welke soorten het goed of minder goed doen. Met die informatie kan Natuurpunt de vogels beter helpen en beschermen.

Hoe kan ik meetellen?

  • Tel op zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 minstens kwartier de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over je tuin? Die tellen niet mee.
  • Zie je een of meerdere vogels van dezelfde soort? Schrijf deze dan op. Tel je resultaten niet bij elkaar op, dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in je tel-kwartier 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door. Zie je niets of weinig tijdens je tel-kwartier? Geef dat ook door, het levert Natuurpunt waardevolle informatie op.
  • Geef je telling door voor zondagavond 26 januari (24u).

Tip: Hou je waarnemingen bij op het handige tellijstje van Natuurpunt. Download hier het telformulier.

Bedankt om mee te tellen!

Meer info? www.natuurpunt.be

specht pimpelmezen merel winterkoninkjes winter tuinvogelkijkers voederen vogeltelweekend het grote vogelweekend tuinvogeltelling vogels spotten tellen tuin natuur mezen

%d bloggers liken dit: