© pixabay

Hoe laat je de kamerazalea lang bloeien?

Een azalea in pot is tijdens de feestdagen een erg gewaardeerd geschenk. De plant sterft vaak snel omdat er te weinig zorg wordt aan besteed. Hoe zorg je ervoor dat jouw kamerazalea wel lang mooi blijft?

De koude-kasplant heeft in de winter problemen met de droge lucht en de hoge temperaturen in onze huiskamers. Om te voorkomen dat deze planten snel verwelken, moet de pot in een ruimte worden gezet waar de temperatuur tussen 5 en 10 °C bedraagt. In dat geval zal de azalea uitbundig en lang bloeien. Zijn de laatste bloemen verwelkt, dan moet je nog maar karig water geven: het volstaat dat de kluit vochtig blijft. Omdat leidingwater vaak kalkhoudend is, neutraliseert het geleidelijk de zuurgraad van het substraat waardoor de plant sterft. Best is om regenwater of, indien niet voorradig, mineraalwater uit flessen te gebruiken.

In het voorjaar wordt de azalea verpot, in een grotere container dan de vorige die gevuld is met een mengsel van potgrond en heidehumus. In de zomer kan de pot naar buiten in de tuin, op een schaduwrijk plekje. Regelmatig water geven is een must. Voor de eerste nachtvorst intreedt, moet de azalea terug naar binnen, naar een overwinteringsruimte waar de temperatuur niet hoger is dan 10 °C. Op het einde van de winter verschijnen de eerste bloemknoppen. Om hun ontwikkeling te bevorderen, moet de plant overvloedig water krijgen.

 

Auteur: Luc Noël

%d bloggers liken dit: