Allium neapolitanum - (c) iBulb

Hoe plant je sieruien?

Sieruien plant je van half september tot half december. Maar wat is nu het meest ideale moment in deze drie maanden? Wanneer de temperatuur onder de 10 graden is, staat het startsein op groen. Je kunt dan naar hartenlust de tuin met sieruien beplanten. Zorg er wel voor dat het niet vriest; de bloembollen moeten voor de vorst in de grond zitten. Sieruien planten is niet moeilijk, en in vijf stappen is het voor elkaar.

Stap 1
Graaf of een gat voor een groep bloembollen bij elkaar, of individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen of kleinere groepjes. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote sieruien (5 cm en groter) moeten 15 cm diep worden geplant en kleine sieruien (2,5 – 5 cm) 7 tot 10 cm diep.

Stap 2
Verwijder onkruid en kleine steentjes en mix daarna wat tuinaarde door de grond voor extra voeding, zodat het teveel aan water kan weglopen.

Stap 3
Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven. Duw hierbij niet te hard op de bloembol want dan beschadigen ze. Grote bloembollen hebben een afstand van 7 tot 20 centimeter nodig en kleine bollen 3 tot 7 centimeter.

Stap 4
Bedek de bloembollen met de uitgegraven aarde.

Stap 5
Is de grond droog? Geef de sieruien dan wat water.

%d bloggers liken dit: