BoekentipsNieuwsSiertuinTuintips

Houd het koel in de tuin

De nakende hittegolf boezemt bij veel mensen angst in; gevreesd wordt dat de hitte ondraaglijk zal zijn en dat er geen ontsnappen aan is. Toch zijn er oplossingen: zoek verkoeling in de tuin en geniet van het zomerse buitenleven! Bart Verelst geeft tips, gebaseerd op het Zakboek voor de Klimaattuin.

Hittegolf overstijgt ruimschoots comforttemperatuur

We zullen in de loop van de week geconfronteerd worden met extreem hoge temperaturen. Er is sprake van 36°C. Dat is 10 graden boven de hoogste temperatuur die als ‘comfortabel’ beschouwd wordt. Tòt 26°C wordt de omgevingstemperatuur als aangenaam ervaren. Eens de thermometer over die grens gaat, wordt het als ongemakkelijk, oncomfortabel ervaren.

Tips van groenspecialist Bart Verelst

1. Kom buiten

Het is geen goed idee om je op te sluiten in een huis met gesloten rolluiken en tal van ventilatoren. Het is immers altijd goed toeven buiten, doch moet men op zoek gaan naar koele plaatsjes. De aanwezigheid van water, bomen en struiken kan de omgevingstemperatuur al aanzienlijk doen dalen.

2. Zorg voor een koel terras

Na een zwoele, zonnige, hete dag doet het deugd om bij valavond op een koel terras te kunnen ontspannen en te genieten van een drankje. Doch, in extreem warme perioden koelen de terrastegels ’s avonds nauwelijks af. Vaak geldt het tegendeel: de terrasmassa (lees: verharde bedding plus tegels) is doorheen de dag helemaal opgewarmd door de zonnestralen. De steenmassa neemt deze warmte op en houdt ze vast tot ’s avonds. Een gevolg is dat bij valavond het terras en de omgeving vaak nog warmer is dan de rest van de tuin.

Dit is echter heel eenvoudig te verhelpen. Door in de vooravond het terras af te koelen met water, creëer je een koel terras. Giet enkele emmers water over de hete terrastegels en je zult zien dat de omgevingstemperatuur onmiddellijk zal dalen. Omdat de zon ’s avonds niet meer schijnt, zal het terras niet meer opnieuw opwarmen tijdens de avond en nacht. Dus, door je terras af te koelen met water, zul je een heerlijke koele zitplaats bekomen om een verfrissend drankje te nuttigen.

3. Lees een boek

In het ‘Zakboek voor de Klimaattuin’ vind je nog meer tips om koele plaatsen te creëren in de tuin. Lees in het boek hoe je een zithoekje kunt maken waar de temperatuur effectief 10°C lager is dan elders. Ontdek hoe je een oververhit terras kunt afkoelen (die ultieme tip gaven we je alvast mee!). En vooral: lees hoe je in tijden van extreme hitte van je tuin een koele, aangename oase kunt maken.

Zakboek voor de Klimaattuin is te koop in de Fence Boekenshop voor slechts €19,99. Gratis verzending!

zakboek voor de klimaattuin Marc Verachtert Bart Verelst groen klimaatverandering klimaatopwarming Fence Magazine boek boekshop planten tuinexperts steden


Tekst: Bart Verelst
Fotografie: Harol

%d bloggers liken dit: