Huismus © Leo Janssens

Huismus als winnaar van Het Grote Vogelweekend

Nooit eerder telden zoveel mensen mee tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Met 66.524 vogeltellers werd het record van vorig jaar (44.672) helemaal verpulverd. Volgens de voorlopige cijfers werden er minstens 1.186.276 vogels geteld in 39.032 tuinen. De huismus veroverde de eerste plek, gevolgd door de koolmees en de vink.

“We zijn blij dat de huismus terug de eerste plek heeft veroverd en blijven hopen dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan, als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. “Het was al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met zijn derde plaats want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitats. Daarmee houdt ze de kauw uit de top 3.”

Meer tellingen, minder vogels

Al was er dit jaar een recordaantal vogeltellers, toch zagen we minder soorten vogels per tuin. Gemiddeld werden er 23 vogels van 7 soorten per tuin opgemerkt. Het aantal soorten is gelijk gebleven, maar we verliezen één soort tegenover vorig jaar. Toen waren er namelijk 23 vogels van 8 soorten per tuin.

De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal. Met de telling meet Natuurpunt uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken. “Dat is vooral weer- en voedselgerelateerd. Zaterdagochtend was het vochtig en zacht, zondag droog en koud. Deze winter zitten er weinig grote concentraties tuinvogels of zijn er geen invasies van wintervogels uit het noorden”, vertelt Natuurpunt.

Wat met de merel?

De cijfers zijn nog niet volledig, maar Natuurpunt geeft ons toch al wat merelhoop. Na de dramatische achteruitgang als gevolg van het usutuvirus zagen we vorig jaar een licht herstel en zat de merel in 76% van de tuinen (dat was 72% in 2019). Dat herstel zet zich dit jaar gelukkig door: de merels waren aanwezig in 77% van de getelde tuinen. Natuurpunt geeft eind deze maand nog een rapport uit met daarin een grondigere analyse.

Fence Tuinmagazine is dé gids en inspiratiebron voor iedere tuinier. Tijdens het laatste weekend van januari telden jullie massaal mee voor Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. er was een recordaantal lekkers en de huismus was de ultieme winnaar. Ontdek hier de volledige top 10 van vogels in Vlaanderen. Ook de merel doet het steeds weer beter.
Merel © Leo Janssens

Enorme belangstelling voor natuur en tuinvogels

Was het de impact van corona die de ogen geopend heeft voor de natuur? Daar lijkt het alvast op. Nooit steeg het ledenaantal van Natuurpunt en de verkoop van vogelvoer zo sterk in één jaar tijd. Die interesse bevestigt zich nu in het aantal deelnemers aan Het Grote Vogelweekend.

“Van 44.000 naar meer dan 66.000 tellers is een ware opsteker. Dat geeft ons hoop dat we samen veel meer kunnen doen dan we soms denken”, vertelt Natuurpunt. “Mensen willen kunnen ademen en beseffen meer dan ooit wat het belang is een goede gezondheid. Met een kleine inspanning kan je tuin dat stukje natuur zijn waar je zo instapt. Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag.”

De top 10 in Vlaanderen

Tussenhaakjes zie je de ranking van 2020.

  1. Huismus (2)
  2. Koolmees (1)
  3. Vink (4)
  4. Kauw (3)
  5. Houtduif (6)
  6. Pimpelmees (5)
  7. Merel (8)
  8. Turkse Tortel (7)
  9. Ekster (9)
  10. Roodborst (10)

www.vogelweekend.be


Bron: Natuurpunt (Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie)

%d bloggers liken dit: