Hydrangea Serrata, het zusje van de bolhortensia

In de schaduw van de immens populaire bolhortensia (Hydrangea macrophylla) schuilt een heel gamma aan andere, minstens zo sierlijke, hortensia’s. Een mooi voorbeeld hiervan is de elegante Hydrangea serrata, de Japanse schermbloemhortensia. Bovendien is deze, in tegenstelling tot de quasi steriele bolhortensia, veel fertieler en een lekkernij voor bijen en andere insecten.

Bloemrijke historie

Het geslacht Hydrangea is ontstaan rond de tijd dat de dinosauriërs verdwenen, zo’n 70 miljoen jaar geleden. Voor Hydrangea serrata is 1856 een heel belangrijk jaar. In dat jaar eindigde in Japan een periode van zelfopgelegde isolatie, die meer dan 200 jaar duurde. Vanaf dan ontdekt het westen een enorme rijkdom aan hortensia’s in de Japanse tuinen en natuur. Vandaag de dag is er een omvangrijk assortiment verkrijgbaar, met een rijke verscheidenheid aan specifieke vormen, geuren en kleuren. Ook ontstaan er nog steeds nieuwe variëteiten. Door middel van kruising met zaad kunnen interessante eigenschappen van moederplanten gecombineerd worden.

Grote verscheidenheid aan poëtische esthetiek

Hydrangea serrata omvat een wondermooie collectie aan winterharde, bladverliezende sierheesters die maximaal 1,5m hoog worden. Het liefste staan ze in de half-schaduw. De volle zon kan er namelijk voor zorgen dat ze het moeilijk krijgen in de zomer. De eerder kleine schermvormige bloemen zijn gevormd uit tinten van wit, rood, paars, roze, geel en blauw.

Hoewel ze niet in alle tuincentra verkrijgbaar zijn, bestaat er een ruim aanbod aan Hydrangea serrata. Als je de lieflijke schoonheid van haar bloemen bekijkt, lijkt het wel onwerkelijk dat deze prachtige planten nog niet in alle tuinen voorkomen.

De oudere variëteiten hebben vaak moeilijke Japanse namen die verwijzen naar hun plaats van herkomst. Hydrangea serrata ‘Muyame Yae Murasaki’ is hier een fraai voorbeeld van. Het onderdeel ‘Yae’ in de naamgeving verwijst naar haar dubbele steriele bloemen, een ware lust voor het oog (zie foto).
Meer recentere kruisingen bieden nieuwigheden waarvan de namen al veel gemakkelijker uitspreekbaar zijn voor ons. Neem nu de zusjes ‘Elise’ en ‘Jolien’(zie foto’s). Ook zij hebben deze dubbele steriele bloemen, die in hun geval een geel hartje bevatten.  Zo lijkt het wel alsof ze naar je knipogen.

Tuintips

💜 Wanneer je een struik koopt, kijk dan naar het wortelgestel. Een stevige gezonde wortel is de basis voor een mooie plant.

💜 Zorg bij aanplant voor een voldoende groot plantgat, dat tweemaal zo breed en diep is als de wortelkluit. Vul het plantgat aan met een luchtige mulchlaag en bij voorkeur ook wat bentoniet zodat het vocht beter bewaard wordt.

💜 Geef de planten bij droog weer extra water, zeker in het jaar van de aanplant.

💜 Aanbrengen van een mulchlaag of bodembekkende planten rondom de hortensia’s zorgen er ook mee voor dat er minder vocht verdampt.

💜 Late aprilvorst kan de nakende bloemen beschadigen. Als ze op een beschutte niet winderige plaats staan, zal de vorstschade beperkt blijven. Voor de zekerheid kan je ze afdekken met een vliesdoek bij een koude nacht.

💜 Voldoende schaduw beschermt de planten tegen de uitputtende zomerzon. Onder de bomen vindt ze haar ideale staanplaats. Het spel van licht en schaduw kan hier ook beter tot haar recht komen.

💜 Officieel mag je deze schermhortensia’s alsook de bolhortensia’s niet meer snoeien na 21 juni, de langste dag van het jaar. Vanaf dan zijn ze bezig met de vorming van hun bloemen voor het volgende jaar. Uitgebloeide bloemen mag je uiteraard wel verwijderen. Oudere exemplaren mag je ook wel eens een diepere snoei geven, die hebben onderaan namelijk nog voldoende bloemknoppen over om nog steeds een mooie bloemrijke struik te vormen.

💜 Gebruik traagwerkende organische meststof.

 

Het volledige artikel lezen? Bestel Fence Tuinmagazine zomer 2020 of neem een abonnement voor nog meer tuin- en leesplezier.

Trek erop uit!

Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas bevat een collectie van meer dan 400 verschillende hortensia’s, waaronder vele unieke eigen selecties. De collectietuin is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 10u tot 17u en op woensdag van 13u tot 17u.

www.plantentuinmerksplas.be


Tekst en fotografie: Wout Oprins

Wout Oprins groeide op in de wereld van planten. De laatste twintig jaar leerde hij teelttechnieken perfectioneren en nieuwe variëteiten ontwikkelen en selecteren. Vandaag is hij conservator en secretaris van Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas vzw.

Lees meer van zijn artikels in Fence Tuinmagazine.

%d bloggers liken dit: