In 7 stappen naar een groen dak

Koel in de zomer, warm in de winter en altijd groen, het hele jaar door. Groene daken met dakbedekkers als vetkruid, steenbreek en huislook duiken steeds vaker op. Probeer het zelf ook eens!

Groene dakbedekkers

Groene daken zijn mooi om te zien en vormen een nuttige aanvulling op de natuurlijke omgeving. Ze vergroten de biodiversiteit in je omgeving en maken de lucht schoon, doordat planten CO2-
uitstoot opnemen en filteren. Een groendak trekt insecten aan (en dus ook vogels), is duurzaam en isoleert bovendien. Niet alleen wat betreft temperatuur, het dempt ook omgevingsgeluiden. Omdat de planten water opnemen, heb je minder snel te maken met wateroverlast bij een zware bui. Je hebt er amper onderhoud aan en vrijwel elk dak is ervoor geschikt. De dakbedekkers zijn ook geschikt voor kleine dakjes, zoals van een afdak, schuur of een vogelhuisje én voor verticale muurtuintjes. Maar ze kunnen ook perfect in pot.

Al deze dakbedekkers zijn vetplanten (ook wel succulenten genoemd). Een vetplant is een plant die water opslaat in de wortel, stengel of het blad om zo droge periodes te kunnen overbruggen. Er is keuze tussen ruim duizend cultivars, vaak worden ze in gemengde trays verhandeld.

Vetkruid bloeit in wit, geel en rood en heeft naast de bekende bodembedekkers ook een paar soorten die wat hoger worden.
Steenbreek groeit in decoratieve rozetten met witte, rode, roze of paarse bloemen die niet hoger worden dan 15 cm.
Huislook bloeit tussen april en augustus met lichtgele, witte of roze stervormige bloemen die vrij spectaculair zo’n 10 cm uit de rozet opstijgen met palmachtige stengels.

Verzorgingstips

  • Twee keer per jaar even onkruid en de zaailingen van bomen weghalen.
  • Als het heel lang erg droog is even de tuinslang erop.
  • Eens per jaar bemesten.

Een groen dak in 7 stappen

Stap 1: Veeg de bestaande dakbedekking goed schoon.
Stap 2: Zorg dat de regenpijp vrij blijft door er een boldraadrooster op te zetten.
Stap 3: Leg om het rooster ruim grind zodat de grond er niet in kan spoelen.
Stap 4: Rol een drainagemat uit op het dak en knip het op maat.
Stap 5: Bedek de mat met een kunstmatige bodem voor planten, zoals substraat.
Stap 6: Verdeel de plantjes over het substraat of rol een kant-enklare sedum-mix-mat uit.
Stap 7: Besproei het kersverse groene dak licht, zodat het vocht kan opnemen.

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: