CreatiefHotlistNieuws

Interview: Floriste Lise Duchateau over haar therapeutisch bloemwerk in ‘Doctor flower’

Bloemen zijn veel meer dan een symbool of een manier om iets uit te drukken. Wat als bloemen ook over een helende kracht beschikken? In het boek ‘Doctor flower‘ van Sara Adriaensen lees je alles over de therapeutische geuren, kleuren en vormen van bloemen. Creatievelingen kunnen de bloementherapie meteen in de praktijk omzetten, want het boek bevat 10 originele DIY-boeketten van floriste Lise Duchateau.

Sara Adriaensen is master in de psychologie. Haar jarenlange studie en zoektocht naar informatie over de helende, therapeutische kracht van bloemen, heeft ze gebundeld in haar gloednieuw boek ‘Doctor flower‘ dat uitgegeven werd door Lannoo.

Floriste Lise Duchateau zorgde voor een passende DIY-bloemencreatie bij elk hoofdstuk in het boek. Haar verhaal sluit volledig aan bij de inhoud van het boek, wat haar de perfecte florist maakt voor deze opdracht.

Toen Lise vijf jaar geleden te maken kreeg met een zware depressie, gaven bloemen haar kracht. Ze besloot haar leven over een andere boeg te gooien. Zo ontstond haar bloemenzaak ‘Sunkissed Flowers’ in Mechelen.

“Door wat ik meemaakte ben ik in de bloemen gerold. Ik was op zoek naar vertraging en naar meer zachtheid. Dat heb ik teruggevonden in de bloemen. Bloemen hebben mij uit een moeilijke periode in mijn leven gehaald en houden mij daar ook uit. Momenteel is de combinatie van atelier en winkel eventjes niet mogelijk. Ik ben nu vooral bezig aan een inhaalrace van de coronahuwelijken.”

Je verzorgt vooral huwelijken?
“De focus ligt en lag eigenlijk altijd al op huwelijksevenementen. Romantiek is het mooiste waar je kan aan werken in de bloemensector. Ik heb altijd zo breed mogelijk willen gaan en ik had zowel een bloemenwinkel, een webshop, organiseerde workshops en verzorgde huwelijken. Momenteel ligt de combinatie van winkel en atelier stil. Nu ben ik blij dat ik vooral met huwelijken bezig ben. Dit werk leunt dicht aan bij wat ik zelf belangrijk vind in het leven en in werken met bloemen.”

Hoe is Lannoo bij jou terechtgekomen?
“Elien Van Lancker van Lannoo – die zelf ook in Mechelen woont – heeft me gecontacteerd. Blijkbaar volgde ze mij op Instagram. Bij het eerste kennismakingsgesprek bleek ik voor hen de juiste persoon om mee samen te werken. Dat was natuurlijk fijn om te horen.”

Hoe zijn jouw creaties tot stand gekomen?
“Bij elk hoofdstuk moest ik een passende creatie maken. Sara vatte elk hoofdstuk samen en benoemde de elementen die de kern vormde. Zo wist ze me ook te vertellen welke bloemen wel of niet gebruikt mochten worden, welke kleuren en geuren net niet of wel erin pasten. Binnen al die suggesties kreeg ik zelf een stukje de vrijheid om binnen mijn eigen stijl te werken. Ik vond het belangrijk om in de lijn van mijn eigen werk verder te kunnen gaan. Ik heb veel geleerd tijdens het lezen van de verschillende hoofdstukken. Voor mezelf was dat een bonus. De geuren, de specifieke werking van de bloemen, het zijn allemaal tips waarvan ik de achtergrond niet kende.”

Hoe was deze ervaring voor jou?
“Ergens droomde ik er stiekem van om ooit een boek te maken. Als ondernemer wil je jezelf bepaalde doelen opleggen. Een boek was één van die doelstellingen. Ik wist alleen niet dat het zo snel zou gebeuren. Ik had ook niet gedacht dat het zoveel werk zou zijn. Nu alles even gaan liggen is, is dit avontuur zeker voor herhaling vatbaar. Het was een heel leerrijke ervaring.”

We zien foto’s van onder meer een anti-stress boeket, een concentratieboeket, een knuffelboeket, een vlinders-in-de-buik-boeket maar wat is jouw favoriete creatie in het boek?
“Dat is een moeilijke vraag. Als ik echt moet kiezen dan kies ik voor het geurboeket met perzikkleurige rozen, jasmijn, fresia en pioenen. De combinatie van de kleuren perzik en lila is echt de stijl waarin ik graag werk. Het zijn ook mijn lievelingsbloemen en hun natuurlijke vormen maken dat dit echt wel mijn favoriete bloemstuk is.”

Meer weten?

‘Doctor Flower’ is een gloednieuw lifestyle boek, verschenen bij uitgeverij Lannoo. Na het lezen van dit boek bekijk je een boeketje bloemen beslist met andere ogen en neem de geur in jou op. De natuur is wonderlijk en mysterieus. Bloemen zijn onmiskenbaar een zege voor lichaam en ziel.

Nu te koop in de boekenshop van Fence. Neem hier alvast een kijkje:

%d bloggers liken dit: