Japanse kerselaar siert de wintertuin
Tijdens de laatste koude winterdagen zijn het de Japanse kerselaars en haar zusjes die de lente in de tuin brengen. Groot zijn de bloemen niet, maar talrijk des te meer. Duizenden dansen mee op het ritme van de wind. De uitbundige bloei zorgt ervoor dat de hele kruin met bloemen is bedekt. Het lijken wel bloemenwolken op een stam.
Japanse kerselaar en haar zusjes
Hoewel de naam laat vermoeden dat de boom enkel voorkomt in Japan, komt ze van nature ook voor in het westen van China en Korea. Samen met de bamboe en de den maken ze in de Oost-Aziatische cultuur mee deel uit van de ‘drie vrienden van de winter’.
Ook in onze streken is de Japanse kerselaar of sierkers (Prunus serrulata) immens populair. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door haar overvloed aan bloemen, en dit van april tot begin mei. Er staan vele verschillende cultivars aangeplant in tuinen, parken, plantsoenen en langsheen straten. De cultivars worden meestal via ente op de boskers (Prunus avium) vermeerderd.
Combinaties
De Japanse kerselaar kan je in de eerste plaats goed combineren met haar zusjes, waaronder de Fuji-kers en de Japanse abrikoos. Zo kun je ondanks hun korte bloeitijd toch gedurende een langere periode de fameuze kleurenwolken in de tuin hebben omdat ze elkaar dan gewoon opvolgen. Andere bomen en struiken die rond die periode bloeien, gaan er ook mooi mee samen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan magnolia’s, camelia’s, voorjaarse sneeuwballen en nog vele anderen.
Enkele voordelen op een rij
De Japanse kerselaar kent vele voordelen:
- uitbundig veel bloemen in het vroege voorjaar
- winterhard
- lekkernij voor bijen
- sommige geuren onweerstaanbaar lekker
- geschikt voor de kleine tuin
- weinig bodemvereisten

Eropuit
Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas bevat onder meer ruime collecties aan voorjaarsbloeiers. De collectietuin is open voor bezoek op zondag, van 10 tot 17 uur, en op woensdag, van 13 tot 17 uur.
Tekst: Wout Oprins