Moestuin

Ken jij deze bessenstruik al?

Het najaar is een goede periode voor het planten van bomen en struiken. Opdat de tuin ons meer oogstmogelijkheden zou bieden, verwelkomen we de appelbes in ons perceel met klein fruit. Deze weinig bekende bessenstruik zal niet onopgemerkt blijven in je tuin!

De appelbes is een struik afkomstig uit het oosten van Noord-Amerika. Hij houdt van goed doorlatende en enigszins zure grond. In de periode mei-juni, wanneer hij zich bedekt met kleine witte bloemen met een lichte roze tint, straalt de appelbes in je tuin! En ook in het laagseizoen zal hij weer decoratief zijn met zijn prachtige flamboyante bladeren.

© pixabay

Toch is het vooral voor de kleine vruchten dat we deze plant kweken. De bessen, die geoogst worden in augustus-september, zijn bijzonder rijk aan vitamines en mineralen. Let wel op, want ook bij vogels is de appelbes geliefd! Je zal de plant dus een beetje moeten beschermen om ervan te kunnen oogsten.

Door hun wrange smaak, worden vers geplukte appelbessen niet echt gewaardeerd. Beter is om ze te verwerken in een lekkere confituur, chutney of crumble. Gedroogd brengen ze ook je muesli op smaak.

Iets voor jou om te proberen? In kwekerijen komen de cultivars Aronia x prunifolia ‘Viking’ en ‘Nero ’ (zwarte bessen) het vaakst voor. Ook verkrijgbaar is Aronia arbutifolia ‘Brillant’ (rode bessen). Veel succes!


Ontvang Fence Tuinmagazine en krijg nóg meer tuintips!

In de winter breng je heel wat meer tijd binnen door, maar dat betekent niet dat er helemaal niets meer te doen valt. Je kan nog heel wat mooie wintertuinen bezoeken, zorg dragen voor de dieren in je tuin, oogsten in de moestuin… Ontdek het allemaal in de nieuwe editie van Fence Tuinmagazine.

» Bestel online en geniet van gratis verzending!

Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021
» Of neem een abonnement en mis geen enkele editie. 
%d bloggers liken dit: