Kies het juiste snoeigereedschap

Snoeien in de tuin is belangrijk. De term omvat verschillende handelingen, maar één ding komt steeds terug: takken verwijderen. Afhankelijk van de dikte van het hout moet een snoeischaar of een zaag gebruikt worden. Fence helpt je bij het kiezen van het juiste snoeigereedschap.

In het herfstnummer van Fence besteden we uitgebreid aandacht aan snoeien. Je vindt er tips & tricks over het beste gereedschap én over de basisregels die je in acht moeten nemen als je gaat snoeien. Hier geven we je graag al enkele van onze favoriete snoeigereedschappen mee.

3 x handig snoeigereedschap

Handsnoeischaar

De bekendste is ongetwijfeld de handsnoeischaar. Die ligt in de hand als een knijptang en wordt op dezelfde manier dichtgeknepen. Onder het scharnierpunt is een veer gemonteerd die de schaar automatisch terug openduwt.

Inklapbare snoeizaag

De snoeizaag neemt het grovere werk voor haar rekening. Ook hiervan bestaan diverse types. Eentje geniet de voorkeur: de inklapbare snoeizaag.  Door een scharnierpunt in het midden kan het lemmet in het heft geplooid worden. Bij aankoop moet je zeker letten op de scherpe tanden van de zaag. Scherpe tanden geven mooie, rechte snijwonden en dat is belangrijk. Lees hieronder de snoeitip en kom te weten waarom.

Telescopische takkenschaar

Als laatste zetten we graag het telescopische snoeigereedschap in de kijker. Deze snoeischaren hebben uitschuifbare hendels waardoor ze geschikt zijn om van op de grond toch nog hoge takken af te zagen of af te knippen. Zo vraagt snoeien net wat minder moeite.

Bekijk hier het snoeigereedschap in de webshop van Fence (en bestel in oktober 2020 met gratis verzending)!

Snoei steeds op scherp

Een belangrijke tip voor wie gaat snoeien in de tuin. Zorg dat je materiaal steeds op scherp staat. Botte snoeischaren en zagen brengen de takken ernstige verwondingen toe.  Een botte snoeischaar zal bij de inzet wel vlot in het hout snijden, maar de laatste millimeters net voor de tak helemaal doorgeknipt is, zullen moeilijker verlopen: de schors zal tussen het mes en tegenmes blijven steken en bijgevolg zal ze ‘afgewrongen’ worden in plaats van geknipt. Dit leidt tot een uitgevezelde snijwond met een gekneusde schors.

Op de plaats waar de schors geen mooie, gladde wonde heeft, kunnen schimmels en ziektes zich zeer gemakkelijk vasthechten met verschillende ongemakken tot gevolg: aandoeningen die hun intrede doen langs het uiteinde van de schors en uiteindelijk heel de boom aantasten tot hij sterft.


Tekst en fotografie: Bart Verelst

%d bloggers liken dit: