© iBulb, Wouter Koppen

Kievitsbloem | Bloembollen om nu te planten

Wij van de redactie zijn alvast helemaal ondersteboven van deze bijzondere lentebloem. Wist je dat de kievitsbloem – of fritillaria – vernoemd is naar de gelijknamige vogel? Plant de bloembollen in het najaar en geniet in april en mei van dit blije bloemendametje.

Kleuren en vormen

Fritillaria of kievitsbloem is een klokvormige bloem. Ze is er in het groot en heel klein en in verrassend mooie kleuren. Meestal zie je ze met een schaakbordachtig patroon in paars, roze en wit. Maar ook groen met bruin-oranje vlekken en roodpaars met gele randjes is mogelijk. En dan nog wat bijzondere kleurvarianten: groen met paarse streepjes en groen met oudroze. Alles bij elkaar zijn er zo’n 100 soorten.

Kievitsbloem in de tuin

De kievitsbloem is een prachtige voorjaarsbloeier. Een erg bijzonder bolgewas, waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. De bollen hebben namelijk geen huid, dus ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld de tulpenbol. Plant ze daarom meteen op een zonnige of licht beschaduwde plek. Dit doe je tijdens het najaar, in een voedselrijke bodem die goed doorlatend is. Plant de bollen zo’n 10 à 20 cm diep en laat telkens minstens 5 tot 30 cm tussen. In april of mei zullen ze gaan bloeien en krijgen ze een planthoogte van 20 tot 100 cm.

Vergeet niet om de bloembollen af te dekken in de winter. De meeste soorten fritillaria zijn dan wel winterhard, tijdens de koudste maanden bescherm je de bloembollen toch best. De bloembollen afdekken doe je bijvoorbeeld met bladeren of compost.

Waarom laat de fritillaria haar bloem hangen?

Volgens de legende bogen alle bloemen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemane. Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef arrogant rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. De fritillaria bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen. En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.

Vrolijke belletjes in een vaasje

Kievitsbloem staat niet alleen mooi in de tuin, maar ook in een subtiel vaasje kan ze ons hart veroveren. Pas deze tips toe om nog meer te genieten van je kievitsbloem!

❀  Verwijder de onderste bladeren van de fritillaria.
❀  Geef haar een schone vaas met schoon water.
❀  Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
❀  Snij of knip van de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje.
❀  Geef deze bloemen voldoende ruimte in een boeket, zodat ze niet verdrukt worden.
❀  Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
❀  Zet deze bloemen ten slotte niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.

 

%d bloggers liken dit: