Moestuin

Knoflook voor de volgende zomer

Begin november is een goede tijd om knoflook te planten. Herfstteelt heeft het voordeel dat er grotere knoppen worden geproduceerd dan bij een voorjaarsaanplant.

Tips om zelf knoflook te planten

Wat bij vorst? Geen zorgen: de rassen voor deze periode zijn goed bestand tegen kou. Een goede keuze is ‘Germidour’ knoflook, een Frans ras met grote paarse bollen. Roze knoflook, verkocht voor de lenteteelt, is nu niet echt geschikt.

Dé troef voor een goed resultaat: een doorlatende grond. Zware kleigronden, die drassig zijn in de winter, veroorzaken verrotting.

Hoe doe je het? De bol wordt geopend met de vingers en de buitenste bijbollen, de grotere, worden in de aarde geduwd, met hun toppen gelijk met het oppervlak. Houd een afstand van 20 cm. De vegetatie zal ongeveer 15 cm hoog zijn voor het koude weer aanbreekt. In het voorjaar worden de planten 50 cm.

Oogsten: Sommigen onder hen kunnen al in april of mei worden geoogst, voordat de bollen groter worden. De bladeren van deze jonge knoflook zjin heerlijk om een omelet of salade mee te sieren. De hoofdoogst vindt plaats in juni, wanneer het blad geel wordt en opdroogt. Net op tijd voor een aioli met de geur van vakantie.

Benieuwd naar meer tips voor je moestuin?

Het tuinmagazine Fence barst van de inspiratie! Bestel je magazine nu online in de Fence Boekenshop & krijg het gratis thuisbezorgd.

» Koop hier je Fence Tuinmagazine, nu met gratis verzending.
Fence Boekenshop: Fence Tuinmagazine editie 6 2021 is nu verkrijgbaar. Boordevol tuintips en inspiratie voor de winter.
Fence Tuinmagazine editie 6 2021
%d bloggers liken dit: