Knokke-Heistse bijen klaar voor de winter

In de loop van september en oktober hebben de medewerkers van BeeOdiversity het gezondheidsniveau van de 500.000 bijen die in Knokke-Heist zullen overwinteren, grondig geïnspecteerd. In de 10 kolonies, verspreid over 5 verschillende locaties, werd de beschikbare reservehoeveelheid voedingssiroop gecontroleerd en aangevuld. Het vlieggat van de kast werd kleiner gemaakt om ongewenste gasten zoals muizen tijdens de wintermaanden te vermijden. Omdat de temperatuur vanaf oktober sterk daalt, werden onder het dak van de kolonies thermische isolatie-eenheden aangebracht. Om de beschikbare ruimte in de korven aan te passen aan de aanwezige hoeveelheid bijen, werden op de plaats van de wasraten ook verdeelramen toegevoegd. Deze isolerende wanden beperken het energieverlies van de bijen, die tijdens de winter een minimumtemperatuur moeten kunnen behouden in hun kolonie.

De bijen in september en oktober

In het najaar dalen de temperaturen voelbaar en is het ‘s nachts al onder de 12°C. De koningin legt dan steeds minder eitjes, het broed krimpt in en de activiteit aan het vlieggat wordt minder intens. Momenteel dwalen er nog enkele zeldzame darren in de kolonie rond, maar binnenkort zijn alle mannelijke bijen verdwenen. Als er dan iets met de koningin zou gebeuren, kan dit het verdwijnen van de kolonie tot gevolg hebben. De mannetjes zijn immers niet meer aanwezig om een eventuele nieuwe koningin te kunnen bevruchten.  De kolonie zou dit niet meer te boven komen. Tijdens deze maanden is de bijenpopulatie zich volop aan het voorbereiden op het overwinteren en blijven de bijen de voeding die ze toegeleverd krijgen opslaan. Er staan nog altijd planten in bloei die de bijen nog de kans geven stuifmeel en nectar in te zamelen. Tot de in september en oktober bezochte planten horen voornamelijk boomheide en ook klimop.

Geplande activiteiten deze winter

Tijdens de bijen2-500x332_Knokke-Heist-fencetuinmagazine.bewinter-maanden blijven de bijen binnen in hun korf en legt de koningin geen eitjes meer. Ze groeperen zich in een bijenbal, ook wel tros genoemd.  Het geheel van deze bijengroep vormt een thermisch geregelde structuur. Door zo dicht bij elkaar te kruipen, kunnen de bijen een temperatuur behouden van zelfs 30°C in het centrum van de tros, ook al ligt de buitentemperatuur rond de -5°C. De bijenexperts van BeeOdiversity controleren in de eerstkomende maanden of de bijen de winter goed doorkomen, doen het nodige om de schade door groene spechten of knaagdieren te vermijden en onderhouden het materiaal ter voorbereiding op het volgende seizoen.

%d bloggers liken dit: