“Knotwilgen zijn olijfbomen van het Meetjesland”

Op 18, 19, 25 en 26 juni stelt ‘Bijsterveld 5’, een ommuurd domein dat teruggaat tot de 14de eeuw en ooit toebehoorde aan een cisterciënzerinnenabdij, zijn deuren open voor het grote publiek. Te midden dit ongerepte stukje Meetjesland met populierdreven, polders en kreken groeien en bloeien de meest prachtige tuinen.

Bijsterveld 5 is een plek die bol staat van de geschiedenis en het mysterie. Goed verborgen langs de oude steenweg tussen de typisch Oost-Vlaamse kerkdorpen Ertvelde en Oosteeklo ligt een oase van rust. Midden in dit unieke en ongerepte stukje natuurschoon met populierdreven, polders en kreken, bloeien de bijzondere tuinen van deze historische hoeve. Majestueuze knotwilgen omringen de romantische binnentuin met seizoensgebonden bloemenpracht. Buiten de oude hoevemuren kan je verdwalen tussen de eeuwenoude fruitbomen, diverse rozenarcades, beuken- en buxushagen.

Eigenares Birgit Rouseré creëerde er samen met de gerenommeerde landschapsarchitect Steven De Bruycker een eigen wereld. Elk jaar steken ze er meer dan 15.000 bloembollen de grond in. Dat maakt dat de tuin gans het jaar aantrekkelijk is om te bezoeken. De knotwilgen zijn een constante. “Zij zijn de olijfbomen van het Meetjesland”, weet Birgit.

Intense tuinbeleving
De tuin evolueert voortdurend. De laatste tuintrends worden er op de voet gevolgd. Zo kan je er dit jaar kennismaken met de nieuwe geur- en kruidentuin. Je vindt er stekelbessen, tayberry, kruiden, reukerwten, artisjok, rabarber, hoppe, aubergines, komkommer. De geur- en kruidentuin prikkelt al je zintuigen en zorgt voor een intense tuinbeleving. Ook nieuw is de prachtige bloemenweide met witte margrieten en de bijenkorven. Die laatste moeten zorgen voor de nodige kruisbestuiving.

Randanimatie en workshops
Zoals dat hoort bij Open Tuindagen pakken ze bij Bijsterveld 5 uit met een pak randanimatie. Landschapsarchitect Steven De Bruycker komt er zijn grootste geheimen verklappen tijdens een aantal exclusieve workshops. Een aanrader voor elke tuinliefhebber.

Praktisch
De opentuindagen vinden plaats op 18, 19, 26 en 25 juni telkens van 10.00 tot 18.00 uur. De inkom bedraag € 6,00. Kinderen onder de 12-jaar mogen gratis binnen.

Adres: Bijsterveld 5, 9968 Oosteeklo.

www.bijsterveld.be

 

%d bloggers liken dit: