© Joris Luyten

Komkommer met Griekse yoghurt en bloemkooltaartje

Komkommer kan je oogsten van half juli tot het einde van de zomer. Oogst de groenten als ze nog mooi groen zijn en niet te groot, want anders krijgen bittere smaken al snel de bovenhand. Na het oogsten, kan je in de keuken aan de slag met dit heerlijk verfrissende gerechtje. Probeer jij het ook?

Benieuwd wanneer en hoe je komkommer kan zaaien? Ontdek er alles over in dit artikel.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 komkommer
  • 1 dl witte balsamicoazijn
  • 1 dl water
  • 1 dl vlierbloesemazijn of witte wijnazijn
  • 2 dl Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel fijngehakte dille
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes look
  • 3 cm gember
  • 2 eigelen
  • 100 g zongedroogde tomaten op olie
  • 2 eetlepels amandelpoeder
  • 15 blaadjes basilicum

Zo maak je het

1. Meng de witte balsamicoazijn, het water en de vlierbloesemazijn. Schil de komkommer en snij hem overlangs doormidden. Haal er met een koffielepel de zaadjes uit en gooi ze weg. Snij het vruchtvlees in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm en doe ze in een platte kom. Giet het azijnmengsel over de komkommerblokjes en laat alles een half uurtje marineren.

2. Giet alles af en laat de komkommer goed uitdruipen. Meng hem met de Griekse yoghurt en kruid met peper en zout en voeg er de fijngehakte dille aan toe. Zet koel weg tot gebruik.

3. Snij van de bloemkool enkel de buitenste bloemige gedeelten, tot maximaal 2 cm van de buitenkant, af. Wat overblijft zijn de witte stengeltjes en de groene bladeren en daar kan je verder een heerlijke soep van maken. Hak nu het kruin van de bloemkool heel fijn tot een korrelgrootte vergelijkbaar met die van couscous. Je kan dit ook in kleine hoeveelheden tegelijk in een mixer-blender doen die je dan heel kort op maximale snelheid laat gaan.

4. Snipper de sjalotten, look en gember fijn en stoof ze glazig in de hoeveboter. Voeg ze daarna bij de bloemkool samen met de eigelen, de fijngehakte zongedroogde tomaat, het amandelpoeder, fijngehakte basilicum en peper en zout. Meng zorgvuldig zodat de massa lichtjes kleverig kan worden.

5. Neem nu een bakplaat en boter deze in. Zet hierop, eveneens aan de binnenkant ingeboterde inox ringen en vul ze ongeveer 5 cm dik met het bloemkoolmengsel. Bak de bloemkooltaartjes in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende 15 minuten.

6. Haal ze uit en laat de taartjes tot lauw afkoelen. Serveer ze met de komkommeryoghurt. Smakelijk!

Tip: Heb je geen inoxringen dan kan je het mengsel ook in een antikleefpan met wat boter en olijfolie bakken gedurende enkele minuten waarna je ze heel voorzichtig omdraait. Je krijgt dan wel iets minder fraai gevormde taartjes maar het smaakresultaat is wel bijna hetzelfde.

Ontdek meer recepten in Fence Tuinmagazine

In elke editie van Fence Tuinmagazine tovert Dominique Vreven een paar lekkere gerechten op tafel met de oogst van dat moment. Benieuwd? Ontdek het zelf in het zomernummer van Fence Tuinmagazine.

Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX

%d bloggers liken dit: