Mini komkommer met bloem © Joris Luyten

Komkommer zaaien in de moestuin

Zelfs de Romeinen waren al dol op de knapperige komkommer en verbouwden deze in grote bakken die ze op een rollend oppervlak plaatsten, zodat ze konden meedraaien met de zon. ‘s Avonds werden de ‘komkommerwagens’ binnengerold om ze te beschermen tegen de koude nacht. Wil jij ook komkommer kweken in de tuin? Lees hier onze tips!

Zaaitips voor komkommer in de tuin

Komkommer kan je zaaien van half april tot half mei.  Steek per kweekpotje 2 zaadjes in zaaigrond en plaats ze in de serre bij minimum 20 °C. Hou het sterkste plantje over en plant het pas buiten uit na de laatste vorstperiode (meestal rond half mei). Gebruik daarvoor compostrijke tuinaarde en wees spaarzaam met water geven.

Alhoewel komkommers, net zoals tomaten, vruchten hebben die veel water bevatten, hebben we de neiging om die planten dan ook maar van veel water te voorzien. Dat doe je best niet want als zulke groenten zich altijd in een vochtige omgeving bevinden, krijgen schimmels snel de bovenhand en worden sommige delen van de planten snel rot. Komkommers hebben hier vooral last van aan hun stengel en het is ons al meer dan één keer overkomen dat die stengels dan – vooral tegen de bodem aan – doorrotten met als gevolg dat de volledige plant afsterft. Als je komkommers in een serre plant, heb je dit probleem uiteraard volledig in de hand en kan je de watertoevoer zelf regelen.

Fence Tuinmagazine: Ontdek hier onze tips om komkommer te zaaien in de moestuin of groentetuin.
Food photo created by timolina – www.freepik.com

Geef steun aan je komkommers…

Omdat komkommers van oorsprong klimplanten zijn kan je ze best een steuntje geven vergelijkbaar met tomaten. Wij laten ze in onze tuin opgroeien aan tomatenspiralen. Je moet ze dan wel regelmatig een beetje helpen want ze vallen er soms wel eens vanaf. Dat doen we door ze hier en daar vast te binden met een touwtje. Deze teeltwijze zorgt ervoor dat de wind vlotjes door de planten kan waaien en zo snel alles opdroogt na een regenbui.

…of laat ze groeien op de grond

Je kan ze ook op de grond laten groeien zodat ze zich verspreiden zoals een pompoen maar hier heb je meer kans op een vochtprobleem. Een oplossing daarvoor kan zijn door de bodem te bedekken met stro. Doe dat dan wel niet rond de stengels maar zo een dertig centimeter van de stengel af om rot te voorkomen.

Oogsten kan vanaf half juli tot het einde van de zomer. Doe dat regelmatig, want oogsten bevordert een hergroei aan vruchten. Oogst bovendien tijdig, als ze nog mooi groen zijn en niet te groot, want anders krijgen bittere smaken snel de bovenhand.

Bijzondere komkommers

Slangenkomkommer is een ideale klimkomkommer met wel heel bijzondere donkergroene vruchten. Ze zijn knobbelig met kleine stekeltjes en als je ze laat uitgroeien krijgen ze een mooie kromming aan de onderkant. Het zijn heel sterke planten die je de hele ‘komkommertijd’ voorzien van superlekkere, frisse en knapperige komkommers. Ideaal voor buiten in de volle grond.

Citroenkomkommer heeft zijn naam te danken aan zijn ronde vorm en lichtgele kleur. Deze planten zijn iets gevoeliger dan de vorige en je zet ze best op een warme plek. Wij zetten ze elk jaar aan de buitenkant van de serre op het zuiden waar ze door middel van een rekje kunnen klimmen. De vruchten worden zo groot als een tennisbal met verfijnd vruchtvlees en ze zijn dan ook heel geschikt om gevuld te worden met bijvoorbeeld een garnalenslaatje.

Meer moestuintips vind je in Fence Tuinmagazine. Bestel hier!
%d bloggers liken dit: