Laat je keukenafval opnieuw groeien
Tijdens het koken gooien we vaak groentedelen weg die we misschien nog kunnen gebruiken. De afgesneden stukjes die overblijven als je soep of salade maakt, kan je natuurlijk op de composthoop gooien, maar een andere én betere mogelijkheid is om ze te gebruiken als basis voor een nieuwe moestuin.
Nieuw leven voor je groenten
Planten zijn wonderbaarlijke, levende wezens. Zelfs het kleinste zaadje bevat alles wat nodig is om tot een grote eik of een lange pompoenplant uit te groeien. Van sommige planten kun je een stukje afsnijden waaraan, als je het in het water zet, nieuwe wortels groeien. Wij doen de test met venkel.
Hoe kweek je venkel weer op?
Venkel smaakt een beetje naar drop en anijs en wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. De hele plant is eetbaar, inclusief de bloemen en zaden, die je misschien al in je kruidenrekje hebt
staan. De verse venkel waar je mee kookt, bestaat uit het vederachtige venkelloof of de stevige witte bladeren van de knol.
Venkel groeit nagenoeg op dezelfde manier als selderij. Beide hebben een groeipunt dat omringd is door verdikte bladscheden, en die vormen de knol die we meestal eten. Om venkel weer op te kweken, moet je knollen met een intacte bodem kopen. Als je nooit venkel eet, moet je het eens proberen. Het zijn heel mooie planten om te zien.
Dit heb je nodig:
- Een glas, pot of kom
- Een scherp mes
- Alcohol
- Tandenstokers (optioneel)
Zo ga je te werk:
1. Snijd de venkel doormidden. Laat ongeveer 5 cm van de knol intact.
2. Vul je glas, pot of kom met water. De knol moet ongeveer tot halverwege in het water staan, dus als je hem met tandenstokers op de rand hangt, vul je je glas, pot of kom helemaal met water. Als de knol op de bodem staat, heb je ongeveer 2,5 cm water nodig.
3. Zet de knol in het water. (Als je hem ophangt, prik je de tandenstokers er ongeveer halverwege de boven- en onderkant in). Zorg dat de knol niet dieper dan 2,5 cm in het water staat.
4. Zet je glas, pot of kom op een lichte plek, maar niet in volle zon. Hoe meer licht, hoe meer bladeren de venkel zal krijgen en hoe langer de plant het zal volhouden.
5. Ververs het water om de paar dagen.
Oogsten en groeien maar!
Als je liever het vederachtige loof in plaats van de hardere bladen van de knol eet, kun je het loof regelmatig afknippen voor gebruik in de keuken en de venkelknol rustig verder laten groeien.
Wanneer de plant nieuwe wortels heeft gekregen of nieuwe scheuten krijgt, kun je hem in de grond zetten. Laat de oude plant ongeveer 1,5 cm boven de aarde uitsteken, tot je 3 of 4 nieuwe stengels hebt, en bedek hem daarna volledig met aarde. Na verloop van tijd zal de venkel in bloei komen te staan en zaad produceren, dat erg lekker is in allerlei gerechten. Kruisbestuiving met andere planten van dezelfde familie (zoals peen of dille) komt als ze tegelijk in bloei staan veelvuldig voor, dus als je de nieuwe zaadjes probeert te planten komen er misschien geen planten uit. Je kunt ze beter als specerij gebruiken in de keuken.
Ook eens proberen?
Naast venkel kan je ook heel wat andere groenten, fruit en kruiden terug opkweken. Het boek De afvalvrije keukencyclus bundelt alle tips & tricks om zelf aan de slag te gaan.
Te koop in de Fence boekenshop voor €21,95.
Tekst en fotografie: fragment uit het boek ‘De afvalvrije keukencyclus’