©Natuurpunt

Letterzetter verwoest reusachtige sparren

Een kever met de bijzondere naam letterzetter roeit steeds meer fijnsparren uit in Vlaanderen. Onze redactie is er zelf slachtoffer van. Enkele joekels van tientallen meters hoogte in onze tuin moesten er met behulp van de boomchirurg aan geloven. Het verdict: volledig kapot gevreten en te gevaarlijk om te laten staan.

De letterzetter is maar een halve centimeter groot, maar de kolonie kevers richt een steeds grotere ravage aan. Na de provincies Limburg en Vlaams-Brabant is nu ook de provincie Antwerpen ten prooi gevallen.

De letterzetter nestelt zich onder de boomschors van de fijnspar waar hij een chemische stof afscheidt om vrouwtjes te lokken. De wijfjes leggen op hun beurt eitjes onder de schors, waardoor gaandeweg hele kolonies de verzwakte bomen aanvallen met hun diepe vraatgangen. Gevolg: de fijnspar kleurt donkerbruin bij gebrek aan voedingsstoffen en sterft af.

Kappen is dan de enige oplossing, om te vermijden dat ook gezonde exemplaren geïnfecteerd raken. “Soms is er geen andere mogelijkheid dan een beschadigde of dode boom te vellen”, vertelt de boomverzorger van Arborworx die onze exemplaren velde.

 

De opmars van de letterzetter heeft te maken met de klimaatverandering. Het beestje gedijt het best in vochtige, warme regio’s terwijl dat weertype fijnsparren juist extra kwetsbaar maakt.

 

 

%d bloggers liken dit: