Kamerplanten

Herfstbloem in de kijker: lisianthus

In het Wilde Westen liggen de roots van een mooie bloem met een nog mooiere naam: de lisianthus. Haar sympathieke symboliek – de bloem staat symbool voor dankbaarheid – maakt haar het perfecte cadeau voor iemand die je liefhebt. Of houd je deze schoonheid liever zelf?

Kleuren en vormen

De lisianthus (Eustoma russellianum grandiflorum) is enorm veelzijdig. Ze bestaat zowel met enkele als dubbele bloemblaadjes en in diverse kleuren: wit, crème, blauw, geel, roze, lila, paars en zalmkleurig. Sommige bloemen hebben zelfs bloemblaadjes met meerdere kleuren. De bloemblaadjes zijn trouwens, naast kleurrijk, ook nog eens heel zacht en delicaat. Nieuw zijn de soorten met extra grote, volle bloemen en een record aan bloemblaadjes. Ook de natuurlijk ogende variëteiten komen steeds meer voor, die bloemen lijken vers geplukt.

De bloemgrootte kan variëren van klein tot groot. Om van stek tot bloem te gaan moet je zo’n tien tot twaalf weken rekenen, ongeacht de tijd van het jaar. Lisianthus is dus het hele jaar door verkrijgbaar.

Symboliek

De lisianthus lijkt dan wel zacht en lief, ze heeft een krachtige symboliek. Deze bloem staat namelijk voor waardering, dankbaarheid en charisma. Met andere woorden: met lisianthus heb je vast en zeker een goed geschenk!

Verzorgingstips

❀ Neem een schone vaas en vul deze met water op kamertemperatuur.
❀ Voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe om je lisianthus langer mooi te houden.
❀ Snijd de stengels van de bloem schuin af met een schoon en scherp mes, 2 tot 5 cm is voldoende.
❀ Haal de overtollige bladeren van de steel zodat ze niet in het water hangen.
❀ Lisianthus heeft dun blad, waardoor het water in de bloemen snel verdampt. Zet ze daarom nooit op de tocht, in de volle zon of dicht bij de verwarming en zorg dat er altijd voldoende water in de vaas zit. Het water ververs je om de drie dagen.

www.mooiwatbloemendoen.nl

%d bloggers liken dit: