© Dominique Vreven

Look in de moestuin

De kans dat je écht een vampier tegenkomt op Halloween is natuurlijk klein. Toch nemen we bij Fence liever het zekere voor het onzekere! Daarom planten we lookteentjes in de tuin, en dat doe je best voor de winter.

Hoe doe je het?

Lookteentjes plant je best uit voor de winter, in oktober of begin november. Zo krijgen de planten ruim de tijd om uit te groeien tot grote mooie bollen look. Geen angst voor vriestemperaturen want door de grote hoeveelheden inuline (een soort antivriesstof) kan look heus wel tegen een stootje. Meestal zijn dan reeds in december enkele kleine blaadjes te zien die in het voorjaar heel snel zullen uitlopen tot volwassen planten tegen begin mei.

Als eind juli-begin augustus het loof afsterft is het tijd voor de oogst. Graaf de bollen uit en laat ze een paar dagen op het land drogen. Bind ze samen en hang ze in je tuinhuis op gedurende enkele weken en leg ze achteraf in de kelder. Bewaar look liefst in het donker en op een droge plaats om te voorkomen dat de teentjes gaan schieten.

Tip: Look heeft graag een voedingsrijke bodem bestaande uit veel compost en vooral veel zon. Geef look daarom het zonnigste plekje in je tuin.

Weetje: Teentjes look uitplanten van lookbollen die je in de groentewinkel gekocht hebt, werkt meestal niet zo geweldig. Koop daarom teentjes om uit te planten bij een gespecialiseerde zaadhandel. Zij verhandelen looksoorten die aangepast zijn aan ons klimaat. Verkrijgbaar bij het Vlaams zaadhuis, Velt en de Nieuwe Tuin.


Texte : Dominique Vreven
Photographie : Joris Luyten

%d bloggers liken dit: