© Bart Verelst

Maak je moestuin winterklaar

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden en het valt op dat de moestuin stilaan uitgeput geraakt. Weet jij welke materialen je kan gebruiken om de bodem (en bodembewoners) te beschermen tegen extreme koude? We geven je graag enkele voorbeelden.

In de winterhoek staan nog wat groenten. Rode kool, witte kool, spruiten, boerenkool en andere kolen zijn allemaal groenten die tot zeer laat in het seizoen geoogst kunnen worden. Maar naast die kolen, aardperen, pastinaak en prei, zal de moestuin nu leeg zijn.

Het is dus belangrijk dat je de bodem van je moestuin nu goed voorbereidt op de winter én op het komende tuinseizoen.  Het bedekken van de bodem is raadzaam om hem te beschermen tegen de koude. Er zijn verschillende materialen die je kan gebruiken om de toplaag van je tuin te bedenken. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Voorbeelden:

❄️ Een dikke laag maaisel (+/- 5 cm) is zeer goed als isolerend deken op de bodem, maar minder geschikt om nadien in te werken als plantenvoeding. Hetzelfde geldt voor hooi en houtsnippers.

❄️ Compost kan je natuurlijk ook gebruiken. Na de winter werk je die in met een woelvork of spitvork ter verrijking van de bodem.

❄️ Stalmest kan op dezelfde manier gebruikt worden, maar is iets moeilijker om in te werken in de bodem. De strodeeltjes zijn namelijk nogal taai van structuur. Wie graag stalmest gebruikt, oefent best wat geduld en kan de verse mest best één of twee jaar stockeren. Het product dat nadien ontstaat lijkt erg op compost (een fijne korrel) en is bovendien zéér vruchtbaar, het lievelingseten van bodembewoners én gemakkelijk in de bodem te verwerken. Kortom: geduld loont.

❄️ Bladeren zijn ook geschikt als bodembedekker. We geven de voorkeur aan kleine bladeren: beuk, berk, es,…

Als je bodem goed bedekt is, hoef je er verder niet meer naar om te kijken. De bodemdiertjes zullen gedurende een paar maanden hun werk doen en proberen zo veel mogelijk te composteren.

Meer weten? Het volledige artikel lees je in deze Fence Tuinmagazine. Met specifieke tips over de bodem in de serre en het zaai- en plantklaar maken van de bodem na de winter.


Tekst: Bart Verelst

%d bloggers liken dit: