Foto: Pat M2007 (CC BY-NC-ND 2.0)

Maak je tuin herfstklaar

’t Is weer voorbij, die mooie zomer… Tijd voor de prachtige kleuren van de herfst, lange boswandelingen door een dik bladerendek en heerlijke kastanjes en noten! Maar net zoals wij extra verzorging nodig hebben wanneer het druilerige herfstweer toeslaat, heeft ook je tuin even dat tikkeltje extra nodig!

Gazon: een laatste knipbeurt

Eind oktober mag je je gazon zijn laatste knipbeurt geven. Maai tussen september en oktober je gazon ook minder vaak en op een iets langere stand. Langere grassprieten laten je gazon toe om meer zonlicht op te nemen en voorkomen onkruid en mosvorming. Het begin van de herfst is ook het ideale moment om graszaad op de kale plekken te strooien.

Bloembollen planten

Plant nu bloembollen die in het voorjaar bloeien. Denk aan blauwe druifjes, tulpen en krokussen.

Struiken

Om de gelige gloed en verbuigingen te vermijden, dien je je struiken te snoeien. Algemeen wordt vaak aangeraden om de struik drie vierde terug te snoeien. Zorg ervoor dat vooral de bovenkant van de struik veel zonlicht kan zien, zodat de zon en de frisse lucht rotting voorkomen.

Rozenstruiken

Rozenstruiken hebben de neiging om ook in het najaar nog te bloeien. Haal uitgebloeide stengels en zwakke scheuten weg. Op het einde van de herfst of in het begin van de winter kan je nieuwe rozen planten. Op het einde van de winter kunnen de rozen wat mest gebruiken.

Vijver 

Hou je vijver bladervrij door een net dat de afvallende bladeren opvangt of schep ze regelmatig van het wateroppervlak. Dit geldt ook voor afgestorven waterplanten, want anders zullen deze gaan rotten op de bodem van de vijver. Laat je ook niet verrassen door de eerste vorst en neem op tijd maatregelen om je vijver al dan niet ijsvrij te houden!

%d bloggers liken dit: