Maak van je tuin een Wonderlijk Wild paradijs

Magie schuilt in de kleinste hoekjes, ook in die van je tuin. Onder dat motto slaan Natuurpunt en VELT vanaf april de handen in elkaar. Samen gaan ze op zoek naar tuineigenaars die zich van dichtbij willen laten verwonderen door echte natuur. Op deze manier maken we van Vlaanderen één groot, aangesloten natuurgebied. De groene gorilla, de speelse mascotte van de campagne, gidst je in 11 checks naar je eigen Wonderlijk Wilde tuin.

Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio’s van Europa, en onze natuur staat dan ook steeds meer onder druk. Toch hebben de tuinen die achter dit grauwe en kale landschap verborgen zijn veel meer te bieden dan we beseffen. Zo beslaan alle Vlaamse tuinen samen maar liefst 8% van de totale oppervlakte. Bovendien blijkt uit onderzoek van de KU Leuven dat onze tuinen tot 900.000 ton koolstof kunnen vasthouden, of toch tenminste als iedereen zich een klein beetje inzet. Groene tuinen vormen dus een belangrijk middel in de strijd tegen de klimaatverandering. En uiteraard is zo’n natuurlijke tuin ook gewoon onwaarschijnlijk leuk.

Water doet leven: maak een (mini)vijver
Periode: het hele jaar rond
Gorilla-moeilijkheidsgraad: 2 kopjes
Hoe lang duurt dit: 1 uur

Een kleine tuinvijver is een oase van leven. Libellen, kikkers en bootsmannetjes voelen er zich op en top thuis en voor vogels is het de ideale drink- en wasplek. Ook voor kinderen zijn de mogelijkheden eindeloos: van het maken van zandsoepjes tot het bouwen van een vlot voor de Groene Gorilla. Daarbij zorgt een waterpartij op warme zomerdagen voor heel wat verkoeling, ook voor volwassenen.

Hoe?
Voorzie een zinken teil of een wijnton en leg wat kiezelsteentjes, zand of schelpjes op de bodem. Stapel stenen of bevestig een plankje aan de zijkant van de tobbe zodat dieren er makkelijk in en uit kunnen. Vul je vijvertje met natuurlijk regenwater. Om het helemaal compleet te maken, voeg je best enkele zuurstofplantjes van hier toe, zoals watermunt, waterdrieblad of wateraardbei. Geen tijd voor een vijvertje? Vang dan regenwater op in een regenton en gebruik het om je planten te bewateren. Op deze manier gaat er niets verloren. Let wel: de gorilla kan niet zwemmen! Voorzie dus een waterplekje dat veilig is voor iedereen.

Fleur de boel op: plant 15 soorten bloeiende planten in je tuin
Periode: kan het hele jaar door, maar best in de lente
Gorilla-moeilijkheidsgraad: 1 kopje
Hoe lang duurt dit: 1- 2 uren

Niets zo mooi en natuurlijk als een tuin vol bloemen. De groene gorilla vergaapt zich niet alleen aan de vele geuren en kleuren, hij staart ook vol verbazing naar de velen vlinders en bijen die de bloemenpracht aantrekt. Voor hen wordt je tuin namelijk omgetoverd in een gratis nectarbar. Wat een wonderlijke bedrijvigheid! Kinderen kunnen op zoek gaan naar de best ruikende bloem, en iemand anders een plezier doen met een vers geplukt boeketje. Zelf wordt je natuurlijk de grootste tijd van het jaar opgefleurd door een prachtig bloementapijt.

Hoe?                                                                                                                                                  Plant of zaai zoveel verschillende bloemensoorten als je maar kan. Dit kan in borders, maar ook gewoon in bloempotten op je terras. Wie het grootst ziet kan natuurlijk ook gaan voor een heuse wilde bloemenweide. Mensen zonder tuintje laten hun gevel begroeien met bloeiende klimplanten als bosrank. De aanplant van vroege bolgewassen en late herfstbloeiers zorgen ervoor dat vlinders en bijen het hele vliegseizoen lang nectar kunnen vinden. Kies bovendien voor planten die hier van nature voorkomen. Exotische soorten zien er wel spectaculair uit, maar vaak zijn ze voor wilde diertjes een pak minder interessant.

Verwelkom nieuwe vrienden: geef een thuis aan wilde diertjes
Periode: kan het hele jaar, maar best voor eind maart, dan beginnen de meeste dieren aan een gezinnetje
Gorilla-moeilijkheidsgraad: 1 kopje
Hoe lang duurt dit: minder dan 30 minuten

De gorilla is niet graag alleen. Hij houdt van het gezelschap van zoveel mogelijk andere dieren die ook een plekje zoeken om te wonen. Maak van je tuin een Wonderlijk Wild dierenhotel en krijg zo vogels, vlinders, vleermuizen of bijen op visite. Je kinderen krijgen de kans om veel verschillende diersoorten te leren kennen én herkennen. Insecten als vlinders en bijen bestuiven je moestuin en zorgen zo voor een mooiere oogst. Vleermuizen vangen elke nacht honderden insecten en zangvogels geven je iedere ochtend het allermooiste natuurlijke concert.

Hoe? 
Kies een goede nestkast voor vogels: kijk even in het rond welke kleine vogels het meest in je buurt voorkomen. In de stad maken een mussenappartement of gierzwaluwkast een goede kans om bezet te worden. Ook een vleermuizenhuis tegen de gevel is geen slechte keuze. Aan de stadsrand kan je dan weer proberen om een nestkast voor de pimpel- of koolmees, roodborst of winterkoning te hangen. Egels kan je een schuilplaats geven onder een houtstapel. Een bijenhotel is overal een succes, zolang je het maar in de zon hangt.

beestjes

 

Bouw de mooiste schuilplaats: maak een bonentipi
Periode: Voor de lentetipi plant je erwtjes in maart. Je hebt dan een volgroeide tipi tegen eind mei. Voor de zomertipi plant je je bonen vanaf half mei. Zo geniet je maandenlang van je eigen indianentent!
Gorilla-moeilijkheidsgraad: 3 kopjes
Hoe lang duurt dit: 2u

Iedereen, ook de groene gorilla, heeft soms een plekje voor zichzelf nodig. Kleine tuintjes lenen zich meestal niet voor een grote boomhut, een echte wilgenhut (wiglo) of een struikenhuisje , maar een zogenaamde bonentipi neemt amper plaats in beslag. Groene schuilplekjes zijn voor je kinderen de ideale uitvalbasis om tijdens het buitenspelen jullie wilde tuin te verkennen. Een hut die in bloei staat trekt daarbij heel wat nuttige vrienden als bijen en vlinders aan.

Hoe?                                                                                                                                                  Voor een bonen- of erwtentipi Kies minstens drie (liefst meer) lange takken of bamboestokken van twee meter lang, en plaats die in een cirkel tegen elkaar. Je kan de takken bovenaan vastmaken met een speciale knoop, bijvoorbeeld de achtsjorring. Aan de voet van de takken plant je vanaf half mei rond elke peiler 5 klimbonen die tegen de takken omhoog zullen groeien. In de zomer heb je een fantastische levende hut. Tip! Zogenaamde pronkbonen bloeien uitbundig en lokken veel bestuivers aan. Wie niet zo lang kan wachten om eraan te beginnen kan op dezelfde manier een lentetipi bouwen. Plant in maart erwten in plaats van bonen, en je kan al in mei van de bloemen genieten. Een hoogklimmende soort met kleurrijke bloemen zoals blauwschokkers levert je het meest spectaculaire uitzicht op.

Meer info op www.wonderlijkwild.be.

wonderlijk plekje