Tuinplanten

Margrieten in de tuin: dit moet je weten

Margrieten stralen als zonnetjes dankzij hun witte en lichtgele bloemen met een frisgeel hart. Bovendien bloeien ze tijdens de zomermaanden uitbundig. Plant deze vrolijke vaste planten dus in de border of zet ze in potten op je balkon of terras. De margrietjes bezorgen je een op-en-top zomergevoel!

Wist-je-datje

De naam margriet komt van het Oudgriekse woord margarites, dat uit het Babylonisch stamt en letterlijk ‘parel’ betekent. De officiële naam van deze parel is Leucanthemum, maar af en toe kom je nog de oude naam Chrysanthemum tegen.

Fence Tuinmagazine: Margrieten brengen zomersfeer in de tuin.
© iVerde

Tuinpaspoort van de margriet

? De tuinmargriet is een makkelijke plant met een vrolijke uitstraling die bloeit in de (voor)zomer (juni-juli). Afhankelijk van de cultivar kan de margriet 50 tot 100 cm hoog worden. Door de plant na de eerste bloei terug te knippen, zal hij in de nazomer nog een keer zijn witte bloemen tonen. Dubbel genieten!

? Margrieten staan graag op een zonnige plek in voedzame, goed doorlatende grond, maar wat schaduw is ook geen probleem. Het voordeel? Doordat het vaste planten zijn, geniet je elk jaar opnieuw van een vrolijke bloemenzee.

? De wit-gele bloemen van margrieten zijn prachtig in een witte border – waarin de gele hartjes extra opvallen. Dankzij hun natuurlijke uitstraling kan je deze vaste planten eigenlijk overal tussen zetten, ongeacht kleur of vorm. Ze doen het ook goed in potten, bakken en manden. Leuk om je terras of balkon mee op te fleuren! Let wel op dat je je planten in potten regelmatig water geeft om te vermijden dat ze uitdrogen. Geef af en toe ook wat extra plantenvoeding zodat je margriet mooi en gezond blijft. Tip: Een pot, bak of mand met margrieten is een supervrolijk cadeau voor die ene tuinvriend(in) die verjaart tijdens de zomermaanden. Aan de slag!

Margrieten plukken

Margrieten bloeien rijkelijk. Je kunt de bloemen dan ook met een gerust hart plukken. Maak je graag grote veldboeketten met bloemen uit eigen tuin? Leg dan een plukborder aan met margrieten en andere vaste planten zoals duizendknoop (Persicaria), vlambloem (Phlox) en siergrassen.

Deze zomerse vaste plant valt ook in de smaak bij vlinders, bijen en andere nuttige insecten.

Meer info op www.perennialpower.nl.

%d bloggers liken dit: