De vruchten van mariadistel zijn zwarte glanzende nootjes die een witte vruchtpluis dragen.

Zelf mariadistel (Silybum marianum) zaaien en oogsten

Mariadistel is een imposante, indrukwekkende verschijning van soms meer dan 2 meter hoog in je kruidentuin. Ontdek hier de plantenfiche met tips om het kruid zelf te zaaien en oogsten.

Plantenfiche van mariadistel

In principe is mariadistel een éénjarige plant, maar omdat deze sterke plant zich soms weleens reproduceert in hetzelfde jaar van zijn zaadvorming en die nieuwe jonge plantjes niet eens de tijd krijgen om in bloei te geraken, ontwikkelen deze laatste zich regelmatig tot tweejarige planten.

Mariadistel wordt het grootst als hij volop in de zon staat. De plant verdraagt ook wel wat schaduw, maar dat zal de groei een beetje belemmeren. Qua bodem is de plant niet zo veeleisend. Ze komen overal in de tuin tevoorschijn, zelfs op plaatsen waar al sinds lang geen compost werd ingewerkt.

Tijdens de bloeiperiode (juni-juli-augustus) verschijnen eerst kleine rozetten van reeds herkenbare blaadjes. Deze kan je rauw in een slaatje verwerken. Wacht niet te lang, want al snel schiet dit kruid door en vormt het zeer taaie, oneetbare en stekelige bladeren.

De bloemen, die een beetje doen denken aan kleine artisjokken of kardoenen, zijn net zo mooi paars. Hieruit worden later de zaden gevormd, die aan mooie vruchtpluisjes hangen, vergelijkbaar met de paardenbloem. Mariadistel en paardenbloem zijn overigens lid van dezelfde plantenfamilie (Asteraceae).

Rijpe zaden oogsten

Zo oogst je zaden van mariadistel:

? Trek je een plastic zak over de kop van de planten.
? Knip vervolgens de stengel af, draai alles ondersteboven en schud flink.
? Gebruik stevige tuinhandschoenen, want de stengels van Mariadistel hebben sterke stekels.
? De zaadjes zullen nu samen met wat van de pluisjes in het zakje vallen.
? Leg ze in een kom en blaas voorzichtig de nog aanwezige pluisjes weg.

Deze rijpe, harde vruchten (zaden) zijn reukloos en hebben geen smaak. Mariadistel wordt beschouwd als een veilige plant en er zijn enkel indicaties betreffende kruisallergie voor planten uit dezelfde familie van de Asteraceae.


Verbouw je eigen biologische specerijen

Gember, kurkuma, saffraan, vanille, wasabi, kardemom en nog veel meer. Het boek Kweek je eigen specerijen bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf meer dan dertig verschillende specerijen vanuit de hele wereld te kweken. Zowel voor beginnende als ervaren tuinders!

Kweek je eigen specerijen is online verkrijgbaar in de Fence Boekenshop.

Nieuw boek in de online boekenshop van Fence Tuinmagazine: Kweek je eigen specerijen. Gember, kurkuma, saffraan, vanille, wasabi, kardemom en nog veel meer!
Terra Lannoo

 

» Bestel het boek hier.

Tekst: Dominique Vreven

%d bloggers liken dit: