Met vakantie? Zo blijft je tuin in topvorm
Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je bij thuiskomst liever geen verpieterde tuin aantreffen, maar wél het mooie tuinparadijsje dat je achterliet? Met de juiste voorbereiding en enkele eenvoudige kneepjes en materialen blijft je tuin in topvorm.
Droogte is tijdens je afwezigheid de belangrijkste bedreiging voor zowel je potplanten, als voor je sier- en moestuin. De planten in potten en bakken en in de border, kun je daarop voorbereiden door ze tot wat meer zelfredzaamheid aan te sporen. Beperk het water geven vanaf enkele weken voor je vertrek tot het hoogstnoodzakelijke; dat verplicht de planten om hun wortelgestel wat verder uit te bouwen en vooral om meer in de diepte op zoek te gaan naar water.
In border en moestuin
? Denk aan de ontspannende vakantie die je te wachten staat, en las kort voor je vertrek nog enkele uurtjes onkruid wieden in. Niet omdat onkruid ontsierend is in de border – je ziet ‘m de komende dagen of weken toch niet – maar vooral omdat het voedingsstoffen en water kaapt van de planten die het hard nodig hebben. Na het wieden bedek je uiteraard de bodem – een naakte bodem is om onkruid vragen! – met stro, hooi, houtsnippers, gazonmaaisel, cacaodoppen of zelfs bruin karton. Dat mulchen heeft als nuttig neveneffect dat de bodem aanzienlijk minder snel uitdroogt.
? Controleer ook nog even de plantensteunen van hoog opgroeiende planten: zijn ze nog intact; zijn de planten nog goed aangebonden? Zet nu al steunen bij de planten die de komende weken nog flink beloven te groeien.
? Verwijder verdorde bladeren, uitgebloeide bloemen en eventuele zaaddozen of –peulen zodat je planten in topvorm aan de komende weken kunnen beginnen.
? Snoei uitgebloeide vaste planten voor twee derde terug; de kans is groot dat ze je thuiskomst vieren met een tweede bloei.
Minder dorstige potten
? Planten in pot en bak drogen veel sneller uit dan hun soortgenoten in volle grond. Het komt er dus eerst en vooral op aan hun behoefte aan water te beperken. Verplaats de potten daarom naar de schaduwrijkste hoek van het terras en schik ze daar tot een compact groepje. De verdamping wordt door deze eenvoudige ingreep al flink beperkt.
? Heb je nog plaats over in de tuin of de zandbak, dan kun je de meest droogtegevoelige potplanten ingraven. Stop ze minstens tien centimeter en als het kan nog wat dieper de grond in. Zo kunnen ze extra water uit de grond halen, blijven hun ‘voeten’ vochtig en koel en droogt de potgrond minder snel uit. Geef planten in terracotta potten een kunststof sierpot, zodat vochtverlies door de potwand wordt beperkt.
? Hoe groter de potkluit, hoe langer de planten tegen droogte zijn opgewassen. Een week voor vertrek kun je daarom de grootste ‘drinkers’ nog verplanten naar een grotere pot.
? Gebruik meteen ook potgrond van kokosvezel (Cocopeat van Ecostyle) of met waterkristallen (Aquaterra van DCM), of voeg flink wat compost toe. De grond zal het water beter vasthouden, zodat de planten met wat gietbeurten minder ook overleven.
? Last but not least: Bedek de potgrond met cacaodoppen, hydrokorrels, keitjes, houtsnippers… om de verdamping tegen te gaan.
Watervoorraad voor de pottentuin
Ondanks alle hierboven opgesomde preventieve maatregelen, kunnen je potplanten geen wekenlang overleven zonder extra water. Maar ook dat is met enkele handige kneepjes op te lossen. Zet je potplanten niet gewoon bij elkaar, maar groepeer ze op een groot en stevig dekzeil. Leg onder de randen van het zeil dikke planken (± 6 cm). Je hebt nu een extra grote onderschaal gemaakt. Vul die met water en je planten kunnen toch minstens een week verder. Een grote kuip, een opblaasbaar zwembadje of een zandbakschelp met een laagje water zijn waardevolle en gemakkelijkere alternatieven. Let op: doe dat alleen met planten die een tijdlang natte voeten kunnen verdragen!
Of zet de potten op een vloeimat en laat één kant van de mat in een emmer water hangen. De mat zuigt het water op uit de emmer en houdt op die manier de planten voortdurend vochtig. Wil je elke plant volgens zijn eigen behoeften bedienen, dan kun je zelf een watergeefsysteem in elkaar knutselen. Maak daarvoor gaatjes in de hals of de dop van een grote petfles (1,5 of 2 l). Vul die fles met water, zet de geperforeerde dop er weer op en duw de fles met de hals in de potgrond. Zet er eventueel enkele plantenstokjes als steuntje naast. In de handel zijn ook druppelaars met grondpen verkrijgbaar: je installeert er de fles op en duwt de punt in de grond. De druppelaars zijn er in plastic (al dan niet met knop voor druppelsnelheid) of in terracotta.
Oogsten maar!
In de moestuin oogst je voor je vertrekt alles wat rijp of bijna rijp is. Vooral komkommers en courgettes zijn klein veel smakelijker dan groot. Daarnaast denk je ook al aan wat je bij thuiskomst plukvers op je bord wil. Zaai daarom nog een extra rijtje sla en spinazie. Geef de zaailingen flink wat water en strooi preventief slakkenkorrels.
Hak nog een laatste keer tussen de rijen: daarmee verstoor je de ultradunne kanaaltjes in de bodem, waardoor het water naar de oppervlakte komt en daar verdampt. Strooi daarna wat gazonmaaisel om het onkruid minder kans te geven en de verdamping tegen te gaan.
Haal alle zijscheuten uit je tomaten (niet nodig bij kerstomaatjes) en bind ze bovenaan nog eens aan.
Pluk ook de rijpe bessen. Heb je geen tijd meer om ze te verwerken, stop ze dan rauw in de diepvries. Later kun je er dan nog jam, sorbet of coulis van maken.
Straks ook nog een frisgroen gazon
Strooi enkele weken voor je vertrekt nog een extra portie organische mest; zo komt je gazon niets te kort tijdens je afwezigheid.Maai voor je vertrek het gazon een laatste keer, maar maak het niet te kort; bij zonnig weer kan het snel verbranden.
Wie over een robotmaaier beschikt, moet zich geen zorgen maken. Die voorgeprogrammeerde machine houdt op de ingestelde dagen je gazon netjes kort.
Heb je een automatisch sproeisysteem voor je gazon, stel het dan in op vroege ochtend of late avond. Overdag werken de waterdruppels als een vergrootglas en bestaat het risico op verbranding. Bovendien verdampt het water dan bijna onmiddellijk.
Meer tuintips voor de zomermaanden? Nu in Fence Tuinmagazine!
Tekst: Cecilia Debacker